Hlavní obsah

Brňanky začínají Euroligu doma se Šoproní

BRNO

Středečním zápasem s maďarskou Šoproní vstoupí basketbalistky Gambrinusu SIKA Brno do nového ročníku Euroligy, v níž obhajují druhou příčku. Utkání, které začne v hale Rosnička v 16.30 h, vysílá přímo i ČT 2.

Článek

Šoproň přicestuje pod vedením slovenské trenérky Hejkové i s bývalou českou reprezentantkou Blahůškovou. "Ta jako jedna z mála z loňského kádru v týmu zůstala. Jinak je dost obměněný. Největšími předsezónními posilami maďarského celku jsou americká rozehrávačka Teasleyová a mladá Ukrajinka Gorbunovová," má zjištěno kouč českých mistryň Jan Bobrovský.

Pozorně sledoval videokazety z několika zápasů Šoproně v maďarské lize. "Ve všech nasázela svým soupeřům přes sto bodů. Ale tamní nejvyšší soutěž je stejně nevyrovnaná jako naše," nestraší Bobrovského vysoké výhry Šoproně, přes níž Brňanky v minulosti už dvakrát postoupily do Final Four. V minulém ročníku Euroligy sice doma maďarskému družstvu podlehly, v odvetě na maďarské půdě však byly naopak úspěšné. "Pevně věřím, že tentokrát se Šoproní před našimi fandy neklopýtneme. Chceme začít soutěž vítězstvím," říká kouč.

Salesová ještě potřebuje čas

Pro výhodné nasazení v osmifinále musíme skončit v těžké skupině co nejvýš. Rozehráli jsme se ve Světové lize v Rusku, to by mohla být naše výhoda," míní Bobrovský, jenž má s výjimkou dlouhodobě zraněné Večeřové k dispozici kompletní tým včetně obou amerických posil.

"Miltonové se daří adaptovat rychleji než Salesové. Ta ještě musí dostat nějaký čas na to, aby se sžila s novými spoluhráčkami a stala se očekávanou oporou," domnívá se trenér Gambrinusu. Za největší soupeře považuje v šestičlenné skupině ruský Jekatěrinburg a francouzský Bourges, dalšími účastníky jsou Schio a Gdyně. Cílem brněnských basketbalistek v Eurolize je i tentokrát minimálně postup do závěrečného turnaje čtyř nejlepších družstev.

"Pokud se nám to povede, budeme ho chtít na jaře příštího roku uspořádat, čímž by se zvýšily naše šance na vítězství v Eurolize, po němž v koutku duše pochopitelně toužíme. Už jsem jednal o podpoře našeho záměru na brněnské radnici. Nejde totiž o levnou záležitost. Organizace Final Four přijde zhruba na deset miliónů korun," prozradil manažer Jiří Hamza.

Reklama

Související témata: