Hlavní obsah

Česko - Francie 24:34Oslabení házenkáři zažili křest ohněm, Francouzi jim dali lekci

Brno

Zázrak se nestal, čeští házenkáři brněnské utkání kvalifikace ME 2016 s Francií prohráli vysoko 24:34. S úřadujícími mistry světa udrželi reprezentanti při spoustě absencí krok pouze čtvrthodinu, pak už to pro ně byla velká herní lekce od nejlepšího týmu planety.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Český házenkář Ondřej Zdráhala (uprostřed) se snaží probít přes dvojblok bránících francouzských hráčů. Vlevo je Daniel Narcisse, vpravo Luc Abalo.

Článek
Fotogalerie

„Francie momentálně nemá na světě konkurenci, jasně nám ukázala ten velký rozdíl kvality. Pro spoustu hráčů to byl víc než křest ohněm, stáli takovému gigantovi tváří v tvář poprvé v životě, ale chci tam vidět i pozitiva jako je třeba znatelný vzestup výkonnosti Petrovského na pivotu," mínil trenér Daniel Kubeš. „Výsledek nevypadá moc pěkně, ale snažili jsme se každý ze sebe vyždímat maximum," mínil Leoš Petrovský.

K postupu na lednové ME tak české mužstvo potřebuje v neděli porazit Makedonii na horké půdě ve Skopje. „Bude to tam pekelně těžké, ale nesmíme se bát a mít předem hlavu dole, jinak nás domácí opravdu přejedou," usoudil kouč a mrzelo ho, že jako jedenáctý Čech na seznam zraněných, kde už byli mj. Jícha, Horák, Linhart, Galia i Řezníček, jen pár hodin před zápasem přibyl Bečvář, kterého nepustil do hry problém s prsty na pravé ruce.

Téměř tři tisícovky diváků přesto národní tým správně nahecovaly a ještě ve 14. minutě domácí s velkou herní energií vedli 6:5. Pak se ale rozjel francouzský házenkářský stroj, který přes českou snahu fungoval bezchybně. Soupeř nepřivezl svou největší hvězdu Karabatice, jenž musel na vyšetření s ramenem, přesto Francie ovládala dění na hřišti, ať už neprostupnou obranou nebo dynamickou hrou s rychlým a pestrým zakončením.

Devět minut bez vstřeleného gólu rozhodlo

Česku došel dech, když v závěru první půle téměř devět minut nedokázalo vůbec vstřelit gól. „Mrzí nás neproměnění pár dobrých šancí, ale hráli jsme asi to, na co jsme v aktuální sestavě měli," přiznal nejlepší střelec českého mužstva Ondřej Zdráhala.

O pauze Jícha, marodící se zánětem stydké kosti, přebral jen v civilu už poosmé v řadě trofej pro házenkáře roku. Dva trháky hned po změně stran dostaly jeho spoluhráče na přijatelný rozdíl skóre (12:16). Jenže Francouzi nenechali nikoho na pochybách, že si přijeli pro pohodové vítězství a při úspěšnosti střelby 72 procent náskok dotáhli až do dvouciferné podoby.

„Při absenci našich nejlepších spojek se těžko zdálky prosazovalo na postavenou obranu," věděl Kubeš, jenž docela cítil i problém s disciplínou při bránění. „Pro naše mladé hráče bylo někdy až neřešitelné zastavit útočné akce soupeře, ale oceňuji i snahu," mínil trenér.

Kvalifikace o postup na ME 2014 házenkářů - skupina 6:
ČR - Francie 24:34 (10:16)
Nejlepší střelci: Zdráhala 9/3, Petrovský 4, Hrstka 4 - Mahe 7/4, N´Guessan 6, Guigou 5/3. Rozhodčí: Schulze, Tönnies (oba Něm.). Sedmimetrové hody: 4/3 - 8/8. Vyloučení: 3:3. Diváci: 3000.
Švýcarsko - Makedonie 17:26 (8:15)
Tabulka:
1.Francie5500170:12210
2.Makedonie5212129:1265
3.ČR5212135:1535
4.Švýcarsko5005112:1450
Postoupí čeští házenkáři na ME 2016?
Ano
50,6 %
Ne
49,4 %
Celkem hlasovalo 631 čtenářů.

Reklama

Související témata: