Hlavní obsah

Černá Hora - Česko 71:52Velké basketbalové trápení, Černá Hora nad síly reprezentantek

Temešvár
Aktualizováno

Bylo to celý zápas velké trápení. České basketbalistky v úvodním vystoupení na ME v rumunském Temešváru nestačily na Černou Horou a podlehly jí vysoko 52:71. Národní tým se trápil v útoku, správně mu nefungovala ani obrana a vlastně nenašel zbraň, kterou by soupeřky předčil.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Trenér české basketbalové reprezentace Lubor Blažek udílí pokyny svým svěřenkyním.

Článek

Snad jen první čtvrtina vypadala tak, že by národní tým mohl mít naději na úspěch v zápase. Po sedmi minutách byl stav 13:13, ale do pauzy si stihla Černá Hora vybudovat šestibodový náskok zásluhou českých chyb na útočné polovině i slabšího doskakování.

Nastoupila pak i Elhotová, která ale teprve v den zápasu dobrala antibiotika kvůli angíně a na jejím výkonu byly dozvuky nemoci stále patrné. Střelecký trápení reprezentantek usnadňovalo soupeřkám budování náskoku, nejvíc to trápení doléhalo na pivotky.

Černohorky potvrzovaly velkou sílu v útoku umocněnou naturalizovanou pivotkou Robinsonovou, naopak Češky za sedm minut daly jediný bod z trestného hodu a rázem prohrávaly o 14 bodů. Na chvíli je probral příchod a nájezdy střídající Stejskalové, manko kleslo na sedm bodů, jenže pak vůbec nevycházela ani střelba zdálky.

Češky si zkomplikovaly vyhlídky na čtvrtfinále

Navíc se do problémů s fauly dostaly obě nejvyšší české hráčky Veselá s Burgrovou, přičemž prvně jmenovaná sedm minut před koncem po páté osobní chybě musela ze hřiště a český tým už bez ní nenašel odpovídající způsob hry v obraně i útoku.

Hned úvodním zápasem si tak české ženy zkomplikovaly vyhlídky na čtvrtfinále. Jejich dalšími soupeřkami v základní skupině budou Ukrajina, Francie a Rumunsko, ale třeba to bude podobné jako na minulém šampionátu, kde měly reprezentantky podobně nevydařený vstup a podlehly rozdílem 25 bodů Běloruskám, ale nakonec vybojovaly 6. místo.

„Pro mě je Černá Hora spolu s Francií, Španělskem a Srbskem aktuálně mezi top evropskými družstvy, zatímco my procházíme obdobím generační obměny. Nemohu tým kárat, protože bojoval, ale soupeř měl prostě navrch. Věřím ale, že tu jsme schopni odehrát i lepší utkání," tvrdil pro ČTK trenér Lubor Blažek.

„Holky bohužel netrefovaly ani otevřené střely a to je spíš věc nervozity a nezkušenosti, než nějaké špatné taktiky. S úspěšností zakončení 29 procent proti tak silnému celku nemáte šanci, přesto nechci, aby teď hráčky měly hlavy dole. Kdyby nám něco padlo, tak by to bylo o něčem jiném," krčil rameny český kouč.

Mistrovství Evropy v basketbalu žen v Rumunsku a Maďarsku:
Skupina A:
ČR - Černá Hora 52:71 (14:20, 27:34, 38:51)
Nejvíce bodů: Stejskalová 16, Hanušová 11, Veselá 6 - Robinsonová 13, Škerovičová, Dubljevičová, Perovanovičová po 11. Fauly: 27:20. Trestné hody: 18/13 - 27/15. Trojky: 3:2. Doskoky: 35:45.
Francie - Ukrajina 79:55 (35:33)
Nejvíce bodů: Grudaová 18, Salagnacová 15, Yacoubouová 10 - Iagupovová 19, Chomenčuková 8, Dubrovinová 7.
Skupina B (Oradea):
Turecko - Polsko 57:54 (26:33)
Bělorusko - Itálie 85:76 po prodl. (73:73, 33:32)
Skupina C (Szombathely):
Srbsko - Lotyšsko 76:60 (39:37)
Rusko - Chorvatsko 83:62 (42:32)
Skupina D (Šoproň):
Slovensko - Švédsko 72:69 (30:40)
Španělsko - Litva 72:58 (28:15)

Reklama

Související témata: