Hlavní obsah

Česko - Ukrajina 80:79Drama s dobrým koncem! Basketbalistky si připsaly na ME první výhru

Temešvár
Aktualizováno

Začaly perfektně, výrazně vedly, ale v závěru se hodně bály o vítězství. České basketbalistky nakonec vypjatý závěr duelu zvládly a urvaly na mistrovství Evropy v rumunském Temešváru důležitou výhru 80:79 nad Ukrajinou. Přiblížil se jim tak postup ze základní skupiny, ale herní nejista družstva byla až zarážející.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Česká basketbalistka Ilona Burgrová.

Článek

Přitom úvod mělo Česko parádní, už v sedmé minutě vedlo 27:11 a Ukrajinky se nestačily divit, jak jeho střelbě, tak rychlému přechodu do útoku. O zakončení se staraly především Hanušová s uzdravenou Elhotovou.

První zádrhel přišel až v polovině druhého dějství, kdy šňůra sedmi ukrajinských bodů znamenala snížení na 39:30. Český tým potom dlouho držel náskok díky přesnější obraně, ale když si největší hvězda soupeřek Jagupovová začala dělat na hřišti, co chtěla, bylo jeho vedení stále nižší.

Na začátku poslední čtvrtiny přišly čtyři koše Ukrajiny po sobě a sedm minut před koncem byl už stav jen 62:59. Větší klid byl pak evidentně na straně soupeřek, a když se vyfaulovaly Burgrová i Stejskalová, začínaly českým ženám velké starosti.

Ukrajinky poprvé vedly až v samotném závěru

Z utkání zbývala jedna minuta a dvaapadesát vteřin, když Ukrajina srovnal na 74:74. Koš Hanušové pak vrátil vedení na českou stranu, jenže trojka soupeřek znamenala jejich první vedení v zápase. V kritické chvíli kapitánka Bortelová proměnila oba trestné hody a 24 vteřin před koncem byl stav 78:77.

Se štěstím se povedlo ubránit útok Ukrajinek, odpískaný přešlap koncové čáry v podání její pivotky byl hodně diskutabilní. České ženy získaly míč, znovu faulována Bortelová se při šestkách nezmýlila.

Zbývaly už jen čtyři vteřiny, Jagupovová vletěla pod koš a skóroval s hvizdem. Ještě se domáhala, že u toho byl faul Peckové, rozhodčí to ale tak neviděli. Naštěstí, české družstvo si mohlo zhluboka oddechnout.

Soupeřka se zády jako plavec

„Výhra jen o bod, ale počítá se. Bylo to pro nás tak trochu buď, anebo. Prohrát, tak by se nám postupová brána zavřela a uvědomovaly jsme si to možná až moc. „Nakonec jsme si uhrály, co jsme chtěly, ale cesta k tomu nebyla vůbec snadná," řekla Radiožurnálu Alena Hanušová, ale ocenila i výkon ukrajinské hvězdy Jagupovové. „Má záda jak plavec a hrozně těžko se brání. Hraje to jako chlap, povodí si hráče a zakončuje s donáškou do koše," přiblížila pivotku soupeřek Hanušová.

„Bylo to pro nás velmi důležité utkání, což přes parádní vstup do utkání přineslo do týmu postupně nervozitu, která pramenila i ve zbytečné ztráty. To naši hru negativně ovlivňovalo, stejně jako slabší práce na doskoku. Nakonec z toho byla pekelně těžká koncovka, možná si holky i něco takového musely zažít," líčil trenér Lubor Blažek.

Klíčovou roli sehrály trestné hody z rukou české kapitánky. „Já Verče Bortelové při těch šestkách hodně věřila, protože je to zkušená hráčka, vypadala v pohodě a byly jsme si skoro jisté, že všechny dá," řekla pro ČTK Kateřina Elhotová. „Veronika to zvládla super a ukázala, že je lídr týmu," doplnil trenér Blažek.

ME v basketbalu žen v Rumunsku a Maďarsku:
Skupina A:
Česko - Ukrajina 80:79 (31:17, 48:48, 62:55)
Nejvíce bodů: Elhotová a Hanušová po 23, Burgrová a Bortelová po 12 - Jagupovová 32, Chomenčuková 14, Mirčevová 13. Fauly: 18:23. Trestné hody: 20/18 - 16/12. Trojky: 6:5. Doskoky: 31:39.
Rumunsko - Černá Hora 61:79 (22:51)
Nejvíce bodů: Margineanová 18, Pascalauová 12, Ursuová 8 - Dubljevičová 19, Jovanovičová 11, Robinsonová 10.
1.Černá Hora220150:1134
2.ČR211132:1503
3.Francie11079:552
4.Ukrajina202134:1592
5.Rumunsko10161:791

Reklama

Související témata: