Hlavní obsah

Francie - Česko 85:75Kouzlo Francie basketbalistky i přes nejlepší výkon na ME neodčarovaly

Temešvár
Aktualizováno

Porážka o deset bodů, ale po nejlepším výkonu na letošním evropském šampionátu. České basketbalistky v sobotu v rumunském Temešváru sice výsledkově nestačily na Francii, na jejich hře ale bylo patrné výrazné zlepšení. Škoda jen horšího doskoku. Klíčové teď pro reprezentantky bude pondělní utkání s domácím Rumunskem, které musí porazit, aby postoupily ze skupiny.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Lotyšská basketbalistka Gunta Bašková-Melnbardeová (vlevo) se snaží bránit Češku Veroniku Bortelovou. Ilustrační foto.

Článek

Francie potvrdila, že není zrovna oblíbeným soupeřem českých hráček, vždyť na ni nevyzrály už osm let. Sobotní zápas přinesl národnímu týmu, v jehož sestavě chyběla marodící rozehrávačka Bartoňová, už osmou porážku ze vzájemných zápasů v řadě.

Vstup do utkání se vůbec nepovedl, jakoby na hráčkách ještě leželo vyčerpání ze šťastně vyhrané bitvy s Ukrajinou. Po čtyřech minutách prohrávaly už 2:13 a ani oddechový čas a různá střídání neznamenaly probuzení. Teprve když náskok Francie dosáhl patnácti bodů (11:26), dokázaly se české ženy trochu srovnat v obraně a vyšlo jim i pár brejků.

Soupeřky snadný úvod vyloženě ukolébal, naopak český celek ve druhé části předvedl nejlepší úsek na šampionátu. Změnami při bránění a využíváním clony české basketbalistky dostávaly favoritky do úzkých, nutily je ke ztrátám míče a hlavně pod taktovkou Elhotové výrazně zlepšil střelbu, což přineslo desetibodovou šňůru a s ní překvapivý obrat skóre.

V předposlední minutě druhé čtvrtiny tak reprezentantky vedly 43:42, s těsným náskokem šly i do třetí čtvrtiny. Jenže Francie se rychle vzpamatovala, první tři minuty ovládla poměrem 10:2 a pak si útočnou agresivitou vynucovala fauly a svým těsným stylem obrany nutila český tým k zakončení z těžkých pozic.

Francouzsky drama nedopustily

Výrazný rozdíl byl i na doskoku (Francie získala o sedmnáct míčů víc), což jen ukazovalo, že největší potíže českých žen jsou na postu pivota. Grudaovou tam nedokázal nikdo uhlídat. Přesto nešlo reprezentantkám upřít velké nasazení a bojovnost, po trojce Veselé tři minuty před koncem přišlo snížení na 71:77. Francouzky ale žádné drama nepřipustily a cestu za vítězstvím si ohlídaly.

„Každý dobrý zápas je pro nás povzbuzením. Nejvíce sice povzbudí vítězství, ale asi nikdo tady nečekal, že dokážeme sehrát s Francií takhle vyrovnaný zápas. Líbilo se mi, s jakou energií holky do toho celou dobu šly a dokázaly si, že přes obměnu kádru mohou hrát i s takhle silným protivníkem. Soupeřky ale uplatnily výškovou převahu, což omezilo naší rotaci a byl to patrné hlavně v doskocích," uvedl pro ČTK trenér Lubor Blažek.

„Každý zápas na turnaji se zlepšujeme, to je dobré znamení. Doufám, že nám to pomůže i pro sebedůvěru. V pondělí s Rumunskem to bude už duel o všechno - buď, anebo, ale já věřím, že jdeme po správné cestě," doplnila pivotka Ilona Burgrová.

Mistrovství Evropy v basketbalu žen
Skupina A:
Francie - Česko 85:75 (17:28, 28:16, 13:23, 17:18)
Nejvíce bodů: Elhotová 20, Burgrová 17, Stejskalová a Hanušová po 12 - Grudaová 26, Miyemová 14, Tchatchouangová 12, Yacoubouová 10. Diváci: 460.
Ukrajina - Rumunsko 78:71 (32:36)
Nejvíce bodů: Jagupovová 33, Dorogobuzovová 17, Samburská 8 - Popová 14, Pascalauová 13, Margineanová 11.
1.Černá Hora220150:1134
2.Francie220164:1304
3.Ukrajina312212:2304
4.ČR312207:2354
5.Rumunsko202132:1572

Reklama

Související témata: