Hlavní obsah

Brňanky vstoupily do Evropské ligy vítězstvím nad Šoproní

BRNO

Drtivý tlak po změně stran zajistil basketbalistkám Gambrinusu Sika Brno vítězství v úvodním utkání nového ročníku Evropské ligy nad maďarskou Šoproní 96:71. České mistryně se v prvním poločase trápily a několikrát prohrávaly desetibodovým rozdílem. Bojovností ale dokázaly nepříznivý vývoj zvrátit.

Článek

Start do utkání poznamenaly dvě bodové šňůry. Po trojce Američanky v barvách Šoproně Teasleyové otočily Brňanky po sérii rychlých a přesných protiútoků deseti body skóre. Ovšem bojovně naladěný maďarský tým nepřipustil, aby měly finalistky minulého ročníku cestu k vítězství snadnou.

Hostující hráčky zpřesnily obranu a hlavně útočné kombinace. Jistě zakončovaly a šňůrou čtrnácti bodů nečekaně otočily průběh utkání. Basketbalistky Šoproně se po získání náskoku uklidnily, hrály v pohodě a vtipnými akcemi se dostávaly snadno pod koš.

Trenér Bobrovský se pokusil zastavit tlak soupeřek nasazením americké posily Salesové a Žirkové, ale ani tento tah příliš nepomáhal. Brňankám skřípala rozehrávka, snaha o tříbodové střely dlouho nevycházela. Šoproň těžila zejména z výborné Teasleyové, která se dokázala za pomoci odclonění spoluhráček uvolňovat v tříbodovém území ke střelbě a v prvním poločase z osmi pokusů byla čtyřikrát úspěšná. Dařilo se i bývalé opoře Gambrinusu Blahůškové a to nejen v obranném doskakování, ale i v zakončení.

Po výpadku proudu se přestalo Šoproni dařit

Až v závěru poločasu se začaly Brňankám dařit i protiútoky. Zpřesnily koncovku a rychle do přestávky snížily manko na rozdíl jediného bodu 40:41. Zásluhu na zvratu měla kromě pivotky Kulichové zejména aktivně hrající Vítečková.

Necelé dvě minuty po změně stran přerušil na čtvrt hodiny utkání výpadek elektrického proudu. Po neplánované přestávce se hráčkám Šoproně přestalo dařit. Kulichová posunula ve 22. minutě po krizi z prvního poločasu Brno opět k jednobodovému náskoku 44:43, který rychle vzrostl na rozdíl deseti bodů 57:47 a postupně až na dvacet bodů 71:51.

Hráčky Šoproně nedokázaly držet krok a viditelně jim docházely síly. To se projevilo nejen na nepřesné koncovce, ale i v častých ztrátách míčů v rozehrávce. Závěr už dohrály Brňanky v poklidu, trenér Bobrovský dal postupně příležitost i všem hráčkám z lavičky.

Evropská liga - skupina B:
Gambrinus Sika Brno - MKB Euroleasing Šoproň 96:71 (18:20, 40:41, 74:55)
Nejvíce bodů: Miltonová-Jonesová 24, Veselá 16, Kulichová 15, Vítečková 14 - Teasleyová 25, Csernyová 16, Blahůšková 11. Rozhodčí: Nakič (Chorv.), Tatičová (SČH).

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články