Hlavní obsah

Česko - Nizozemsko 25:23Házenkářky ztrátu z Nizozemska nesmazaly a na MS si nezahrají

Most

České házenkářky si na prosincovém světovém šampionátu nezahrají. Svěřenkyně Jana Bašného sice v odvetě play off kvalifikace porazily v Mostě Nizozemsko 25:23, ale ztrátu po porážce 23:33 v prvním duelu nesmazaly.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Hana Štěrbová (vpravo) a Nizozemka Danick Snelderová.

Článek

"Splnili jsme jeden z cílů, který jsme si před dnešním zápasem dali - a to vyhrát. Postup byl bohužel před zápasem daleko. Vyhrát o deset gólů s takovýmhle soupeřem je strašně těžké. I takhle byl náš výkon na hranici možností. Těžko říct, co udělat líp. Na lepší výkon než dnes, myslím, nemáme," řekl novinářům Bašný.

"Rozhodlo se v prvních 20 minutách druhého poločasu v Nizozemsku. Nehraje se na tři poločasy, ale na 120 minut a my ten jeden prohráli o 11 gólů. Takováto hluchá místa můžeme mít pět sedm minut, ale ne dvacet. To se potom s těmito týmy nedá dohnat," doplnil kouč.

České hráčky po vysoké prohře v prvním duelu neměly co ztratit a vstoupily do odvety s elánem. Rychle vedly 3:0 a náskok si udržovaly po celý první poločas stejně jako v Arnhemu, kde jim poté nevyšlo druhé dějství.

Domácí házenkářky především velmi dobře bránily, mohly se spolehnout i na zákroky gólmanky Raníkové a ve 22. minutě odskočily po sedmičce Luzumové na 9:5.

Vzápětí mohl český celek smazat polovinu ztráty z prvního duelu, jenže útok neproměnil a Nizozemky do pauzy snížily. Podobně jako v úvodním zápase se prosadily v posledních sekundách úvodního dějství a do kabin tak šly Češky jen s jednogólovým vedením.

"Vedli jsme o čtyři góly a měli přesilovku. Tam to mohlo vypadat nadějně v tu chvíli, ale v Holandsku jsme taky vedli o čtyři v 25. minutě a prohráli o deset," poznamenal český trenér.

Na rozdíl od duelu v Arnhemu ale Bašného tým v druhé půli tentokrát neodpadl. Domácí celek pokračoval ve výborné obraně a po šňůře tří branek se ve 46. minutě dostal do dosud nejvyššího vedení v zápase 20:15, když únik úspěšně zakončila Knedlíková.

Nizozemky drama nedopustily

Češky ale stále potřebovaly smazat ztrátu ještě o dalších pět branek, což bylo proti sedmému celku z uplynulého evropského šampionátu nad jejich síly. Nizozemky totiž sérií pěti tref bleskově srovnaly a definitivně utnuly poslední zbytek českých nadějí na postup.

"Prostě jsme neměli na to, abychom to smazali. Nizozemky si to hlídaly a v důležitých momentech nedopustily, aby to vypadalo, že bychom mohli tu desetigólovou ztrátu dohnat," mínil Bašný.

V závěru domácí tým vybojoval aspoň cennou výhru, kterou pečetila ze sedmičky Keclíková. Po zápase se s reprezentační kariérou rozloučila Helena Štěrbová.

Češky budou chybět na druhé velké akci po sobě, když vloni smolně o jediný gól nepostoupily na evropský šampionát. Předtím si zahrály na mistrovství Evropy v roce 2012 a světovém šampionátu 2013.

"Dvakrát za sebou jsme po x letech postoupili na šampionát, ale bohužel po těch dvou letech a trochu nešťastně dohrané kvalifikaci vloni s Polskem nastala určitá generační obměna. Čtyři pět důležitých hráček tu nebylo a to je znát při úzkém počtu hráček, které mohou tyhle zápasy hrát," mínil Bašný.

"Tahle sezona ale určitě týmu, který se obměňuje, něco dala a zkusíme to zúročit v příští. Máme v kvalifikace ME skupinu, ze které se dá postoupit," nastínil Bašný další cíle týmu.

Odveta play off kvalifikace o postup na mistrovství světa házenkářek v Mostu:
ČR - Nizozemsko 25:23 (11:10)
Sestava ČR: Raníková, Müllnerová, Satrapová - Knedlíková, Keclíková, Salčáková, Růčková, Hrbková, Martinková, Luzumová, Štěrbová, Malá, Hradilová, Selucká, Jeřábková, Adámková, Matoušková.
Nejvíce branek Nizozemska: Abbinghová 6, Brochová 5. Rozhodčí: Lah, Sok (oba Slovin.). Sedmimetrové hody: 6/5 - 2/2. Vyloučení: 0:3. Diváci: 800. První zápas: 23:33, postoupilo Nizozemsko.

Reklama

Související témata: