Hlavní obsah

Vyoralová zaskočila na rozehrávce a sklidila velkou pochvalu

Temešvár

Poprvé nastoupila Tereza Vyoralová v národním týmu na rozehrávce a hned proti jedné z nejlepších evropských basketbalistek Céline Dumercové. Svůj křest ohněm však nejmladší hráčka českého týmu na ME zvládla velmi dobře a za svůj záskok za nemocnou Kateřinu Bartoňovou sklidila velkou pochvalu. Trenér Lubor Blažek si dokonce umí představit, že její budoucnost je právě na rozehrávce.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Česká reprezentantka Tereza Vyoralová v zápase s Běloruskem.

Článek

"Musím Terezu pochválit. Odehrála výborný zápas. Bylo by ideální, kdyby nám z ní rostl další rozehrávač a já myslím, že i roste," řekl Blažek po utkání českým novinářům. "Rozehrávač musí mít herní myšlení a to se v trénincích těžko učí. Jsou hráči, kteří mají velmi dobré technické schopnosti, ale nemají cit pro přihrávku, neumí předvídat pohyb spoluhráčů. A to ona má. Její geny se na tom určitě podílí," připomněl Blažek basketbalovou rodinu Vyoralových.

Otec Vladimír má stříbrnou medaili z ME 1985, bratr Tomáš se v Děčíně zařadil mezi největší hvězdy české ligy a jako rozehrávač bude bojovat o nominaci do české reprezentace na zářijové mistrovství Evropy.

To Tereza už má za sebou mistrovství světa a startuje na druhém evropském šampionátu. K tomu má euroligový titul s USK. Nyní by tyto zkušenosti mohla začít využívat na rozehrávce pravidelně, když na tomto postu trénuje i v USK po boku hvězdné Laii Palauové.

"Když na trénincích hraju na Laiu, tak jsem si věřila i na Dumercovou. Byla to škola, ale snad jsem obstála," řekla Vyoralová. "Jsem ráda za každou takovou zkušenost," dodala.

V překvapení věřila

Zatímco dosud v reprezentaci i v klubu hrála spíše epizodní roli a sbírala zkušenosti, nyní na turnaji v Rumunsku patří do hlavní rotace a získává stále více minut. Proti Francii jich bylo patnáct. "Pro mě bylo už v přípravě velkým překvapením, kolik jsem dostala prostoru. I takové zadostiučinění za to, že jsem makala celou sezonu a někde se to projevilo. Podle mě jsem se i zlepšila po mentální stránce a v rychlosti řešení situací. Musím jet na 150 procent, abych se proti špičkovým hráčkám v USK dokázala prosadit. Teď z toho těžím," prohlásila Vyoralová.

Během utkání s Francií věřila, že by se mohlo povést překvapení. "Když jsme ve druhé čtvrtině zlepšily obranu a trefovaly jsme se, tak jsem si říkala, že bychom je mohly porazit, ale ony zabraly na jiný level. Na konci jsme se sice přibližovaly, ale ony vždy pak daly nějaký další koš," litovala.

Věří však, že vydařený zápas zvedne sebevědomí celého týmu. "Takový zápas jsme potřebovaly. První zápas byl špatný, v tom druhém jsme se zvedly a dnes jsme ukázaly, že můžeme hrát i s těmi nejlepšími. Jen musíme zlepšit obranu, když jsme daly hodně bodů, což u nás není obvyklé," hodnotila.

Teď je třeba zvládnout pondělní zápas s Rumunskem a zajistit si postup ze skupiny. "Snad Rumunky přejedeme. Zregenerujeme, máme jeden trénink, všichni nabiji energii a s Rumunskem to bude o všechno. Musíme vyhrát, musíme se na ně připravit a snad je porazíme," dodala Vyoralová.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články