Hlavní obsah

Basketbalistky USK prohrály nadějně rozehraný duel s Mondeville

Basketbalistky USK Praha v prvním zápase Evropské ligy prohrály po vyrovnaném průběhu s francouzským Mondeville 57:65. Vysokoškolačky ještě sedm minut před koncem držely čtyřbodový náskok, ale v závěru nadějně rozehranou partii ztratily. Další zápas sehrají příští čtvrtek na palubovce belgického Namuru.

Článek

Pražanky slušně zaplněné Folimance představily v základní sestavě americkou posilu Sheri Samovou a pak se pustily do statečné bitvy s třetím nejlepším týmem loňského ročníku francouzské ligy. USK sice měl v prvních minutách hodně starostí s vytaženou a agresivní obranou soupeřek, ale ani v mírně rozpačitém úvodu nedopustil větší ztrátu, která byla v úvodní čtvrtině maximálně šestibodová.

Na týmu kouče Lubora Blažka přesto byla znát nesehranost v útočné i obranné fázi, i když dál s vypětím všech sil držel se sokem krok. Pražanky občas srážely zbytečné chyby v obraně a v útoku se naopak nadřely na každý získaný bod. Francouzky sice ve druhé desetiminutovce získaly sedmibodový náskok, ale rozhodující ránu USK zasadit nestačily.

Po poločase a hlavně ve třetí čtvrtině měl výkon domácích hráček vzestupnou tendenci. Vysokoškolačky se zlepšily v obraně a přidaly nadstavbu i v útočné fázi. Zjednodušily hru a také díky několika skvěle sehraných signálům se začaly na Mondeville dotahovat - i přesto, že pivotka Burseová nasbírala čtyři fauly a odpočívala na lavičce. Folimanka ve 30. minutě explodovala nadšením, když mistryně Evropy Pavlíčková trojkou poprvé v zápase poslala USK do vedení 44:43.

Čtvrtá čtvrtina, to byla nekonečná přetahovaná o vedení se šťastným koncem pro Mondeville. Francouzský celek ve 33. minutě prohrával 47:51, přesto se vrátil do zápasu - znovu především kvůli nedorozuměním v obraně USK. Sérií šesti bodů se o to zasloužila hlavně Američanka Daleyová, která dostávala od domácích hráček při nájezdech pod koš nebývale mnoho prostoru.

Mondeville pět minut před koncem znovu získal vládu nad utkáním. Ve 36. minutě vedl 61:57 a zkušeným výkonem v závěru už další obrat nedopustil. Když v předposlední minutě Podrugová proměnila obě šestky, byl osud zápasu zpečetěn.

Výsledek - skupina A:
USK Praha - USO Mondeville Basket 57:65 (12:14, 24:30, 46:45)
Nejvíce bodů: Volná 14, Pavlíčková 12, Burseová 10, Lichnerová 9, Mokrošová 7 - Matičová 15, Podrugová 13, Badeová 11. Rozhodčí: Ziembicki (Pol.), Juras (SČH). Fauly: 18:20. Pět chyb: 38. Burseová - 40. Daleyová. Trestné hody: 11/7 - 23/16. Trojky: 2:3. Diváci: 500.

Reklama

Související témata: