Hlavní obsah

Volejbalista Štokr by po korejském angažmá mohl zamířit domů

Velkou životní i volejbalovou zkušenost má za sebou Jan Štokr, který uplynulé dvě sezony strávil v Rusku. V Krasnodaru patřil dvaatřicetiletý univerzál mezi nejvíce bodující hráče ligy, ale za uplynulý ročník mu klub nezaplatil, a proto se bude bránit právní cestou. Bez ohledu na finance se rozhodl jít dál, na rok zkusí korejskou soutěž a pak se možná po 12 letech v zahraniční objeví doma.

Foto: Profimedia.cz

Volejbalista Jan Štokr

Článek

"Už začínám sondovat, kam bych se vrátil," řekl Štokr v rozhovoru ČTK. "Chtěl jsem si zahrát v Itálii a v Rusku, což se mi splnilo, a říkal jsem si, že taky v Asii. Teď budu hrát v Koreji, tak budu mít splněno a můžu se po těch letech strávených venku vrátit i do Čech. Ale uvidíme, jak se všechno vyvine a jak vyjde sezona v Suwonu."

Devět let hrál Štokr v Itálii, kde působil v Modeně, Cagliari, Perugii a zářil v Trentinu, s kterým se v roce 2011 radoval z triumfu v Lize mistrů. Uplynulé dvě sezony prožil v Krasnodaru. "To byla velká životní zkušenost," konstatoval.

Po volejbalové stránce si Rusko pochvaloval. "Ze sportovního hlediska to bylo fakt dobrý. Je to silná soutěž a zahrál jsem si výborné zápasy," řekl. Radost měl ze spolupráce s brazilským nahrávačem Marlonem Muragutim Yaredem. "Fungovalo nám to, tím jsem se bavil. Osobně jsem byl spokojen," řekl 205 centimetrů vysoký volejbalista, který byl nejvíce bodujícím hráčem základní části uplynulého ročníku ruské ligy, ale na play off to nestačilo. Důvodem byl přístup některých hráčů. "To mě udivilo," podotkl.

Ruský klub se dostal do finančních problémů a Štokr dosud nedostal za druhý rok zaplaceno. "Ekonomická krize nás smetla. Je to šílené. Můj manažer se rozhodl, že se budeme bránit právní cestou, protože já jsem svoji práci odvedl," řekl Štokr.

Velká země plná paradoxů

Z Krasnodaru by nejspíš stejně odešel. "Dva roky v Rusku roky jsou limit," řekl. Byl tam sám bez rodiny a k zápasům se tým přesouval letecky. "Je to velká země plná paradoxů. Když jsem si říkal, že to už hůř nejde, tak mi dokazovali, že to jde. Že chlastají, to se ví. Přesto mě občas překvapilo, když jsem cestou na trénink viděl někoho po cestě. A vadila mi ruská arogance."

Ve městě Novyj Urengoj pocítil, jak nepříjemný je mráz 41 stupňů Celsia. O necelý měsíc později zažil opačnou teplotu. Z Ruska zamířil hrát ještě do Kataru, kde bylo horko přes 45 stupňů. "Udělal jsem si dva teplotní rekordy," usmál se.

Ani Katar nevyšel podle jeho představ. Nezahrál si, jak doufal, protože ho klub nechal jako třetího nehrajícího cizince. A vyplatil mu jen půlku domluvené částky. "Z konce v Rusku a katarské anabáze jsem zklamaný. Moje žena říká, kam jdu, tam něco přijde a vytřou se mnou. Nechci přespříliš, ale nějak to nejde," řekl Štokr.

Doufá, že rok v Koreji dopadne lépe. První kontakt s vedením týmu, v kterém bude jediným cizincem, označil za sympatický. "Jsou otevřený," řekl. Těší se, že kousek od něj bude v Koreji bydlet slovenský hráč Martin Nemec, který rovněž hraje tamní soutěž a s kterým před lety nastupoval dva roky v Perugii a od té doby jsou kamarádi. Na rozdíl od Ruska bude mít sebou i rodinu. "Bez nich bych tam nešel," uvedl Štokr.

V současnosti bojuje s reprezentací ve Světové lize a po šesti zápasech má český tým na kontě je dvě výhry. "Jsem z toho rozpačitý. Náš herní i neherní projev je o hledání. Musíme si uvědomit, o co nám jde," řekl před odvetami, které tým sehraje doma postupně s Francií, Koreou a Japonskem. "Japonce a Korejce musíme za podpory fanoušků porazit. Neúspěch bych bral jako osobní selhání," prohlásil Štokr.

Reklama