Hlavní obsah

Ta trojka nás dostane hodně daleko, věří po výhře Elhotová

Debrecín

České basketbalistky věděly, že pokud chtějí mít postup do čtvrtfinále mistrovství Evropy ve svých rukou, musí vyhrát všechny tři zápasy v osmifinálové skupině. A trojka Aleny Hanušové v poslední vteřině duelu s Běloruskem znamenající vítězství 73:70 je k tomuto cíli přiblížila. Nejlepší střelkyně utkání Kateřina Elhotová věří, že právě tato výhra může tým posunout až do bojů o olympijské hry.

Foto: Europe FIBA, ČTK

Česká reprezentantka Kateřina Elhotová (vpravo) a Tatsiana Lichtarovičová v osmifinále basketbalového ME proti Bělorusku.

Článek

"Opět jsme si utkání zdramatizovaly. Pak ale přišla zázračná trojka Aleny, to klobouček. Přišlo mi, že to střílí hrozně lehce a bez nervů," pochválila Elhotová hrdinku zápasu. "Jsem hrozně ráda, že to dala. Věřím, že nás tahle střela poslala hodně daleko," dodala.

Češky zatím na turnaji porazily jen papírově slabší soupeře Ukrajinu a Rumunsko, zatímco s Černou Horou a obhájkyněmi stříbra z Francie prohrály. Výhrou nad Běloruskem ale ukázaly, že jsou schopné hrát vyrovnaně i s favority na medaile.

"Věděly jsme, že utkání hodně napoví o naší síle. Věděly jsme, že s nimi dokážeme hrát vyrovnaně, a že když budeme hrát naší hru a dobrou obranu, tak máme šanci. Jsem hrozně ráda, že jsme to zvládly. Je to obrovská euforie," líčila autorka 25 bodů.

Už jsem byla pesimista

Češky přitom osm vteřin před koncem přišly o vedení a Bělorusky srovnaly na 70:70. Přišel ale poslední útok, Elhotová přihrála Hanušové a ta trojkou přes obránkyni rozhodla. "Co k tomu dodat. Už jsem byla pesimista, že půjdeme do prodloužení, ale Ála vytáhla tu střelu snad až z paty. Díky tomu, že je nenervující se člověk, tak to dala," řekla Elhotová.

"Skákala bych dva metry do vzduchu, jakou jsem měla radost, bohužel tak vysoko nevyskočím. Tak jsme naskákaly alespoň na sebe. Je to nakopnutí našeho sebevědomí a víme, že můžeme hrát i s těmito soupeři. Věřím, že nás to neukonejší, ale že se o to naopak opřeme a eliminujeme zbytečné chyby, protože jinak vypadáme docela dobře," dodala.

Reklama