Hlavní obsah

Při jubileu NBA se znovu věří San Antoniu

PRAHA

V noci z úterý na středu začíná jubilejní šedesátý ročník nejslavnější basketbalové soutěže světa, věhlasné NBA. Do netrpělivě očekávaných bojů vstoupí také obhájce titulu San Antonio Spurs. Tuzemští fanoušci však především čekají, jak se v týmu Milwaukee Bucks adaptuje jediný český zástupce v prestižní lize Jiří Welsch.

Článek

Odchovanec východočeského basketbalu však kvůli poraněnému stehennímu svalu nejméně úvodní dva zápasy svého týmu nestihne. Pro Welsche je to dvojnásobná škoda, jelikož Milwaukee poslalo do New Orleansu křídlo Masona a českému basketbalistovi tak ubyl v sestavě Bucks konkurent. Welsche navíc čeká veledůležitá sezóna, protože na jejím konci mu vyprší smlouva a jeho výkony v tomto ročníku budou hrát významnou roli při vyjednávání o novém kontraktu.

Zámořští odborníci v předvečer startu NBA nejvíce favorizují San Antonio, které během posledních tří let vychutnávalo triumf hned dvakrát. Spurs se znovu výrazně posílili, k argentinské hvězdě Ginobilimu přivedli třeba krajana Oberta a vyhlídky na obhajobu jsou pro mužstvo kolem pivota Tima Duncana více než reálné.

Jackson má Lakers vrátit slávu

Do bojů o ligový primát bude chtít promluvit rovněž Miami Heat, jež značně obměnilo kádr, přesto se opět nejvíce spoléhá na obrovitého Shaquilla O'Neala. Ten si brousí zuby na zisk čtvrtého titulu v kariéře, kterou dovedl na vrchol při působení v Los Angeles Lakers. Právě v O'Nealově bývalém týmu si hodně slibují od návratu legendárního kouče Phila Jacksona, jenž má oživit zašlou slávu hollywoodského mužstva z "města andělů".

Velkou trenérskou rošádou je také odchod Larryho Browna z lavičky finalisty z Detroitu do New Yorku Nicks, jenž má největší rozpočet (116 mil. dolarů) ze všech klubů NBA.

Pro české fanoušky, kteří loví zámořskou soutěž pouze v televizi, je podstatné, že stanice Galaxie sport jim znovu přichystala solidní basketbalové menu: 24 přímých přenosů ze základní části, 14 z play-off a také kompletní finálovou sérii. Chybět nebude ani tradiční All-Star Game a každý týden v pátek Magazín NBA Action.

Reklama