Hlavní obsah

Welsch se musí znovu ukázat

Martin KézrSport.czPrávo

Už ve čtvrtém zámořském klubu se chystá potvrdit svou basketbalovou pověst jediný český zástupce v NBA Jiří Welsch. S natrženým stehenním svalem sice zmeškal v Milwaukee start sezóny, ale už o víkendu proti Miami by se na palubovce objevit mohl.

Foto: archiv

Jiří Welsch (na archivním snímku vlevo)

Článek

Pokud v poslední sezóně svého kontraktu uspěje, přiblíží si nový kontrakt, který mu může přinést roční plat přes tři milióny dolarů. V opačném případě ale 25letému hráči možná nezbude než se vrátit do Evropy. "Po Golden State, Bostonu a Clevelandu začínám vlastně zase znovu. V každém zápase se budu snažit dokazovat, že si šanci zasloužím," přiznává Welsch, podle nějž je Milwaukee nejklidnější město z těch, kde působil.

V prvních dvou přípravných zápasech dostával od trenéra Stottse velký prostor, hrál pravidelně přes dvacet minut, jenže tréninkové zranění mu zkomplikovalo pozici. Nejdříve to vypadalo, že jde pouze o krevní výron, jenže magnetická rezonance odhalila natržení svalu a tím měl Welsch i delší pauzu. "Ztratil jsem dva týdny, ale pomohla mi rehabilitace, takže začínám trénovat naplno a snad dostanu i v soutěžních zápasech tolik prostoru, abych byl pro mužstvo platným hráčem," citují ho místní média.

Těžká konkurence

Český basketbalista má ale v klubu na pozici křídla těžkou konkurenci, ať už to je Redd či Simmons. Prosadit se přes ně na hřiště nebude snadné. "Cítím, že nadcházející sezóna bude pro mne hodně důležitá, nechci si to ale nějak přehnaně připouštět. Buď se chytím v dresu Bucks, nebo mě během sezóny třeba pošlou někam dál."

V Milwaukee, které přes léto výrazně posílilo, preferují rychlý basket, postavený na brejcích. "Jsme kondičně dobře připraveni a máme na to vhodné typy," míní Welsch, jehož úsilí kouč během tréninkového kempu ocenil, když mu řekl, že ač se v přípravě střelecky moc neprosadil, přispíval k dobré hře týmu v jiných věcech. "Trenér není impulzivní, je to spíše rozvážný typ, docela mi jeho styl sedí."

Bydleni pro sebe, manželku Lindu i psa Thorpa, který dostal jméno po slavném australském plavci, našel Welsch brzy a mimo hřiště si dosud nejvíce porozuměl s australským pivotem Bogutem a Turkem Ersanem, už spolu zašli i na večeři. Velkým zážitkem pro českého basketbalistu je být v jednom týmu i s chorvatskou legendou Kukočem, dodnes má doma vystavenou společnou fotku s ním z ME 1999.

Reklama