Hlavní obsah

Šampióni ze San Antonia vstoupili do NBA výhrou nad Denverem

Šampióni NBA ze San Antonia mají za sebou vítězný vstup do sezony. Tim Duncan a spol. hodili za hlavu nevydařenou přípravnou část sezóny a v úterním soutěžním utkání vykročili za obhajobou titulu výhrou 102:91 nad Denverem. Dva ze čtyř zahajovacích zápasů muselo rozhodnout až prodloužení - Milwaukee bez zraněného Jiřího Welsche vyhrálo 117:108 na palubovce Philadelphie a Dallas 111:108 ve Phoenixu, kde se nastavovalo pět minut dokonce dvakrát.

Článek

Spurs ve své hale SBC Center nejprve převzali mistrovské prsteny a po nadějném startu se do konce třetí čtvrtiny trápili. Nakonec je přivedl k triumfu novic v týmu Michael Finley, který v rozhodujícím čtyřminutovém úseku v závěrečné části dal 11 ze svých 16 bodů. "Zahajovací ceremoniál byl pro mne emotivní zážitek, tak jsem hrál, jako kdyby už šlo o prsten," řekl zkušený hráč, který předchozích osm let strávil v Dallasu a před zápasem jen přihlížel oceňování svých spoluhráčů.

Ještě o tři body víc a k tomu deset doskoků zaznamenal Duncan, nejlepším střelcem zápasu byl ale s 26 body Tony Parker. Víc než polovinu jich dal v poslední části hry. "V té bylo vidět, že Spurs jsou obhájci titulu. V rozhodující chvíli zabrali a přestali dělat chyby," řekl trenér hostů Scott Brooks, který zaskakoval za distancovaného George Karla.

Strůjcem úspěchu Milwaukee byl Michael Redd, autor 30 bodů a trojky, která 1,6 sekundy před koncem poslala zápas do prodloužení. "Takovýhle koš (těsně před koncem) miluje každý basketbalista," řekl Redd. O pět bodů jej předčil domácí kanonýr Allen Iverson a o dva Chris Webber, ani to ale Sixers nestačilo. V premiérovém startu v NBA si první hráč draftu Andrew Bogut připsal v dresu Milwaukee 13 bodů a devět doskoků, Welsch nehrál kvůli svalovému zranění.

Dallas vyhrál ve Phoenixu i přesto, že prohrával ještě ve čtvrté čtvrtině o 17 bodů. Nejužitečnější hráč letošního Eura Dirk Nowitzki pomohl k triumfu 28 body a 15 doskoky. V dočasném azylu v Oklahoma City slavili nečekaně jasné vítězství 93:67 nad Sacramentem domácí New Orleans Hornets. Tým, jehož zázemí zničil před sezonou hurikán Katrina, podporovalo ve vyprodaném hledišti skoro 20.000 diváků.

Reklama