Hlavní obsah

Veselá končí s vrcholovým basketbalem, láká ji Austrálie

Praha

Basketbalistka Jana Veselá neprodloužila smlouvu s USK Praha a končí s vrcholovým sportem. Dlouholetá opora reprezentace postrádá po dubnovém triumfu v Evropské lize motivaci, chce si odpočinout a cestovat po Austrálii, kde by hrála na nižší úrovni. Řekla to deníku Sport.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Česká basketbalistka Jana Veselá.

Článek

"Je čas dát sbohem vrcholovém basketbalu," rozhodla se jednatřicetiletá Veselá, mistryně Evropy, vicemistryně světa či vítězka americké ligy WNBA. Evropskou ligu vyhrála třikrát: s USK se dočkala letos v dubnu, předtím slavila euroligové tituly s Brnem (2006) a Valencií (2012).

Po 15 letech vrcholového basketbalu poslechla své tělo. "Cítím, že za tu dobu už potřebuju oddech. Mám tělo v takové fázi, že to nezvládá a potřebuje si odpočinout," přiznala. Odmítla proto novou smlouvu s USK a bude hledat klidnější výzvy mimo Evropu.

Domácí EURO nevylučuje

"Neříkám, že úplně končím, ale chtěla bych ještě hrát někde mimo Evropu. Táhne mě to do Austrálie. Spojit basket s cestováním, to by bylo úplně ideální. Je to moje vize. Uvidíme, zda to vyjde," prozradila. Je připravená, že kdyby nevyšla Austrálie, kývla by na nabídku z Brazílie.

Veselá slavila s reprezentací stříbro na mistrovství světa 2010 v Karlových Varech, z evropských šampionátů má zlato (2005) a stříbro (2003). Několikrát vyhrála českou i španělskou ligu a s týmem Seattle také zámořskou WNBA (2010).

Nevyloučila však, že by se případně mohla vrátit na domácí Euro 2017, které budou hostit Praha a Hradec Králové. "Netuším, co tou dobou bude, jsou to dva roky. Neříkám, že ne, nechci tuhle kapitolu uzavírat, ale rozhodu se asi rok předtím, v jakém budu stavu a síle. Jako reálné to sice moc nevidím, ale nikdy neříkej nikdy," uvedla.

Reklama