Hlavní obsah

Hruban: Nepostoupit ze skupiny ME, to by i s ohledem na los bylo veliké zklamání

Praha

Cítí, že zářijové mistrovství Evropy může být vrcholem pro jednu generaci českých basketbalistů. Vojtěch Hruban patří ve 26 letech mezi její mladší články, ale pro národní tým je nymburské křídlo nesmírně platné. „Reprezentace funguje podobně už nějakých pět let, herně jsme za tu dobu vyzráli a letos jsme konečně v nejsilnějším možném složení,“ říká.

Foto: Profimedia.cz

Basketbalista Vojtěch Hruban

Článek

Kam mohou mířit české plány?

Postup ze skupiny je minimum, co chceme dokázat. Neuspět, to by pro mě i s ohledem na los bylo veliké zklamání. Horní ambice sahá daleko výše, až někam třeba k šestému místu, které ještě zajišťuje účast v olympijské kvalifikaci. Záležet bude i na štěstí, jak nám turnaj sedne.

Ve skupině v Rize máte tři pobaltské země. Počítáte s tím, že diváci budou proti vám?

Já jsem hlavně rád, že tam bude na zápasy plno. Je lepší hrát před deseti tisíci lidmi, kteří fandí soupeři, než nastoupit před prázdnou halou, protože v tu chvíli vše ztrácí náboj. Atmosféra bude stoprocentně super, nejen pořádající Lotyši, ale i Estonci a Litevci tam budou prakticky doma, jejich fanoušci to mají kousek. Doufám ale, že přijede i dost lidí z Česka.

Motivuje vás i to, že pětatřicátníci Welsch a Bartoň mají před sebou poslední akci?

Chemie týmu funguje úplně perfektně a všichni jim přejeme, aby se loučili i výsledkově na úrovni. Už jsem se ale s oběma bavil, že kdyby se příští rok hrálo o to Rio, tak by ještě vydrželi.

Pomůže hodně, že drtivá většina hráčů má zkušenost z minulého mistrovství?

Doufám, že se to promítne hodně razantně. Možná právě taková vyplašenost nás minule stála postup a lepší umístění, když jsme nedokázali za všech okolností hrát jistě a sebevědomě. Spoléhali jsme jen na rychlý protiútok, věřím, že letos k němu přidáme zkušenost i potřebný herní klid.

Trenér Ginzburg vede i Nymburk. Bude národní tým hrát podle not českého mistra?

Basket se samozřejmě hraje podle trenéra, ale i podle toho, jak jednotliví hráči fungují spolu. A zrovna panu Ginzburgovi věřím, že naši hru naladí na reprezentační notu. Styl musíme mít odlišný než v klubu, kde přece jen máte celý rok čas na přípravu. Tady musí být vše intenzívnější a víc se pak asi hledí i na obranu. Navíc tu nemáme cizince, kteří hrají trošku jinak, zvlášť Američani. Neříkám, že hůř nebo líp, ale jinak.

Co říkáte na nečekaný odchod Nymburka z Eurocupu?

Vím, že se celá věc docela složitě řešila, je kolem toho dost napětí, a jak mám zprávy, tak se vedení Eurocupu nechce Nymburka vzdát tak lehko. Komentář k tomu asi mít nemůžu, nejspíš nás ale čeká jiná evropská soutěž s týmy, které pro nás budou zřejmě dost velkou neznámou.

Už tušíte, jak to bude v nové sezóně s Nymburkem a VTB ligou?

Za sebe říkám, že by mi nechyběla. Tři roky zkušeností s ní rozhodně stačily. Přináší spoustu cestování a často to šlo na úkor výsledku. Pokud bychom nakonec VTB ligu hráli, tak to nějak zvládneme, ale rozhodně to není varianta, kterou by hráči bezvýhradně podporovali. Na druhou stranu nás se na rozhodnutí asi nikdo ptát nebude.

Reklama