Hlavní obsah

Kubala, Hadrava - Nummerdor, Varenhorst 1:2Čeští plážoví volejbalisté na ME po boji podlehli nizozemským favoritům

Přemysl Kubala a Jan Hadrava potrápili na úvod mistrovství Evropy v plážovém volejbalu v drobném dešti vicemistry světa Reindera Nummerdora s Christiaanem Varenhorstem, ale po třísetovém boji Nizozemcům podlehli 21:19, 14:21 a 9:15.

Foto: Profimedia.cz

Jan Hadrava v akci na ilustračním snímku z nedávných Evropských her v Baku.

Článek

Zatímco český pár se na šampionát v Klagenfurtu dostal až díky divoké kartě, Nummerdor s Varenhorstem jsou nasazenými jedničkami a čtyři týdny po stříbru na MS v Haagu hodlají vybojovat další medaili. V prvním zápase je Češi hodně potrápili, přesto Nizozemci splnili roli favorita a připsali si první výhru do skupiny A.

"Na jednu stranu jsme rádi, že jsme s nima hráli relativně vyrovnaně a donutili je jít do třetího setu. Nám to ukázalo, že se dá hrát s každým a můžeme to z tohoto pohledu brát celkem pozitivně, byť tam byly chyby," řekl Kubala ČTK. "Teď nás čekají dva hratelné páry, které nebudou tak vysoko na bloku jako Varenhorst," doplnil.

Úvodní set zahájil Hadrava esem a po zcela vyrovnaném průběhu sadu zakončil při druhém setbolu Kubala. "Oni si možná z pozice favoritů mysleli, že se to vyhraje samo, a my jsme naopak hráli uvolněně a vyrovnanou partii. V koncovce sady jsme po esu Hadráka odskočili na rozdíl dvou bodů a ten jsme už udrželi," řekl Kubala a pochvaloval si tradičně dobrou diváckou kulisu v Klagenfurtu. "Je tady hodně fanoušků a atmosféra byla dobrá. Máme tady rodinné příslušníky, takže cítíme tu podporu."

Nizozemci pak ale zlepšili útok, vytvořili si tlak a od stavu 13:12 získali klíčový náskok. Rozhodující sada Kubalovi nevyšla, Nizozemci se na něj zaměřili a starší z české dvojice jim chybami pomáhal. "Přitlačili nás servisem, trápili jsme se na side outu a to bylo klíčové. Po chybách vedli a to se proti takovému soupeři těžko dohání. V důležitých momentech, kdy se to lámalo, ukázali svoji sílu," řekl Kubala.

Ve čtvrtek jediní čeští účastníci rakouského ME narazí na švýcarský pár Philip Gabathuler, Mirco Gerson, v pátek nastoupí proti Turkům Volkanu Gögtepemu a Muratu Giginogluovi. Do play off postoupí z každé skupiny tři dvojice. "Systém nám dává velkou šanci na postup, o který se chceme porvat," doplnil Kubala.

ME v plážovém volejbalu v Klagenfurtu (Rakousko):
Muži - skupina A:
Nummerdor, Varenhorst (1-Niz.) - Kubala, Hadrava (32-ČR) 2:1 (-19, 14, 9)
Gabathuler, Gerson (16-Švýc.) - Gögtepe, Giginoglu (17-Tur.) 2:1 (-18, 19, 14).

Reklama

Související témata: