Hlavní obsah

Basketbalista Veselý získal v divočině zpět herní jistotu

Martin KézrPrávo

S basketbalovou reprezentací v Trutnově už začal trénovat na zářijové ME i 213 centimetrů měřící Jan Veselý. Pivot tureckého Fenerbahce by měl být klíčovou postavou národního týmu, za který však nehrál téměř dva roky.

Foto: Facebook

Jan Veselý v dresu Fenerbahce Istanbul.

Článek

„Zase si zvykám na kluky, zaběhávám se do akcí. Je tu podobná parta jako na minulém šampionátu, těšil jsem se nejvíc asi na Satyho," zmiňuje rozehrávače Satoranského 25letý hráč, který se loni v létě vrátil z NBA na evropské palubovky. „Konečně jsem zase dostal šanci hrát. Trenér mi věřil, nemohl jsem udělat lepší krok. Hodně jsem se naučil, získal jsem zpátky určitou jistotu a mám i větší sebevědomí," chválí si přestup do Turecka.

„Adaptace mi trvala jen chvilku, většina týmu mluví srbsky a to já umím dobře ještě z dob působení v Partizanu. Ani styl trenéra Obradoviče mi není cizí," říká Veselý. Právě kvůli dojednávání angažmá ve Fenerbahce se ale loni nezúčastnil evropské kvalifikace. „Nikdo mi tady nic nevyčítal. Já si tehdy nebyl jistý, co bych předváděl, kdybych se připojil bez společné přípravy. Teď je to jiné," vysvětluje.

Delší dovolená

Češi nyní trénují spolu už dva týdny, ale Veselý s ohledem na dlouhé klubové vytížení v Turecku dostal delší čas na dovolenou. „Sezóna byla náročná fyzicky i psychicky, tak jsem se snažil hlavně si odpočinout. Teď pomalu dostávám reprezentační náladu a snažím se krok za krokem pracovat na svém přínosu pro mančaft."

Přesun z Washingtonu byl loni pro Veselého změnou v mnoha směrech. „Zase jsem si ověřil, že v Evropě se hraje přece jen víc týmový basket, není to tolik o individuální dovednosti jako v zámoří. Nemotám se kolem trojky, tu skulinu pod košem si najdu a nemám problém se tam rvát. Snažím se uplatnit i chytrost a třeba si to s míčem oběhnout. Není to jen o bodech a doskocích, dělám i černou práci v obraně," vykládá. „Turecká liga je ale děsná divočina, tam vám musí snad useknout ruku, aby se pískal faul," líčí.

Ve Fenerbahce brzy Veselý získal klíčovou pozici, jenže sezóna nekončila vysněným úspěchem. „Docela bouřka byla už po euroligovém Final Four, kam jsme jeli vyhrát. Zklamání z toho, že to nevyšlo, se pak projevilo i při neúspěšném závěru boje o turecký titul. Byla tam jistá ztráta koncentrace," krčí rameny.

Návratu do NBA, kde u Wizards naplnil svůj tříletý nováčkovský kontrakt po draftu z páté příčky, by se Veselý vůbec nebránil. „Neberu zámoří jako uzavřenou kapitolu. Jen jsem tam loni nedostal nabídku, jakou bych chtěl. Upřímně nevím, jak jsem s tím měl bojovat lépe, co dělat jinak."

Možnost dalšího působení v NBA teď pro něj není hlavní téma. „Ještě mám příští rok smlouvu ve Fenerbahce. Zvolil jsem možnost hrát tam, kde mi věří, a nepřemýšlet o tom, že musím pořád někomu něco dokazovat. V létě 2016 ale zvedá NBA platové stropy, tak to může být ještě zajímavé," přiznává.

V Turecku s parťákem

V reprezentaci si Veselý možná zahraje i s Američanem Blakem Schilbem, jenž už dorazil do Trutnova na soustředění. Jeho žádost o české občanství má být do konce prázdnin kladně vyřízena. „Česko mám ve svém srdci, vždyť jsem tu potkal manželku, se kterou už žiju šest let. Byla by to pro mě čest reprezentovat rodnou zemi mé ženy. I ona je tím nadšena, snad dostanu pas včas," říká 31letý bývalý nymburský hráč, který naposledy působil ve Francii.

Schilb bude ale od nové sezóny hrát za Galatasaray, což Veselý kvituje. „Takže to se potkáme i v turecké lize, i když jako soupeři. Já ho přitom moc neznal, ale po těch dvou trénincích jsem z něj nadšený. Je vidět, že chápe hru a má cit pro přihrávku. Ukazuje se i jako střelec, který se nebojí najet. Určitě by to byl pro nás hodně platný hráč," tvrdí Veselý.

Reklama