Hlavní obsah

Házenkáři Karviné porazili v LM Kaunas o pět gólů

KARVINÁ

Karvinští házenkáři v neděli zvítězili v závěrečném kole základní části Ligy mistrů nad Kaunasem 31:26 a z třetího místa skupiny H přecházejí do osmifinále Poháru vítězů pohárů. Postup ze skupiny si už v předstihu vybojovaly Flensburg s Paříží.

Foto: ARCHIV

Házená - ilustrační foto

Článek

Rozlučku s ligou šampionů Baník zvládl. Patnáct minut to vypadalo na exhibici, ale pak domácí výkon upadl místy až do podprůměru. Litevci sice vysunutou obranou vymazali střelce Horáka, jejich defenzivní blok však z pravého křídla systematicky rozrážel Sobol. O gólový rozdíl v úvodu se postaral Putera, který pro Kaunas doslova zaklel karvinskou branku. Hosté dali první gól až ve 12. minutě, snížili na 1:4 a od toho okamžiku nabral výkon Karvinských sestupný trend.

Průběh utkání doslova posely technické chyby a střelecká neschopnost na obou stranách. Rozháraný vývoj jakoby více svědčil litevskému mistrovi, který nenápadně ukrajoval z počátečního čtyřgólového manka. A tři minuty před přestávkou dokonce vyrovnal na 9:9.

Puterova neprůstřelnost povolila

Ztráta náskoku připravila mladý soubor trenéra Jiřího Kekrta o klid. Povolila i Puterova neprůstřelnost a Kaunas dál domácím šlapal na paty. Stačila na to dvojice spojek Novickis, Judzaitis, jejichž střelbu ze střední vzdálenosti soupeř v podstatě za celý zápas nedokázal eliminovat. Novickis v duelu nejlepších klubových kanonýrů zcela zastínil karvinského Horáka, když vzájemný minisouboj vyhrál 9:0.

Slezanům, kteří na palubovce protočili všechny muže v sestavě, se houževnatého protivníka stále nedařilo setřást. Ještě pět minut před koncem vedli pouze o branku. V klíčových momentech vzali zodpovědnost na svá bedra hráči z lavičky: Szymon do otevřené obrany ze dvou trháků zvýšil na 29:25 a také Puterův náhradník Marjanovič podržel v závěru mužstvo několika zákroky.

Sinusoidní výkon

"Náš výkon byl sinusoidní, střídali jsme lepší okamžiky s horšími," řekl Kekrt po utkání novinářům. "Rozdíl byl i ve výkonu brankáře. Zatímco v prvním poločase byl Putera doslova neprůstřelný, ve druhé půlce už to bylo slabší. Ale jsem rád, že si dneska zahráli všichni a zvládli to i ti, o kterých jsem ještě před nedávnem tvrdil, že se teprve učí," dodal.

Kekrt nepovažuje letošní vystoupení v Lize mistrů za neúspěch, mrzí ho však, že se mužstvu nezdařil postup. "Byl v našich silách, ale stejně jako před rokem jsme nezvládli ten jediný rozhodující zápas s Paříží. Ostudu jsme ovšem neudělali. Znovu budujeme nový tým a chybí nám tady typy, jako třeba ještě loni byli Szymanski, Kust anebo Kamil Heinz," uvedl Kekrt.

Baník Karviná - Granitas Kaunas 31:26 (12:10)
Nejvíce branek: Sobol 8/2, Zdráhala 4, Kuzo, Prachař, T. Heinz a Kichner po 3 - Novickis 9/3, Judzaitis 7, Veta 5. Rozhodčí: Poladěnko a Černega (oba Rus.). Sedmimetrové hody: 2/2 - 3/3. Vyloučení: 4:5. Diváci: 600.
Tabulka skupiny H:
1. Flensburg5500177:12210
2. Paříž5311130:1267
3. Karviná6213160:1645
4. Kaunas6006147:2020

Reklama

Související témata: