Hlavní obsah

Česko - Japonsko 86:71Veselý řádil pod košem a vedl basketbalisty za japonským skalpem

Brno

Až na pátý pokus se čeští basketbalisté dočkali v přípravě na ME vítězství. Čtyři týdny před svým úvodním vystoupením na šampionátu v Rize dokázali na brněnské palubovce porazit Japonce rozdílem patnácti bodů. Klíčovou postavou byl Jan Veselý, jenž řádil pod košem a vedle 20 bodů přidal i 14 doskoků a ještě několik velmi efektních bloků.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Český basketbalista Jan Veselý (vpravo) a Makoto Hijadžima z Japonska během přípravného zápasu před ME.

Článek
Fotogalerie

Po dvou prohrách v Polsku i Německu nastoupil národní tým už konečně kompletní, takže hrál nejen s oběma euroligovými hvězdami Veselým i Satoranským, ale už se připojil také poslední krajánek Pumprla a na výjimku nastoupil i o české občanství žádající americký rodák Schilb. „Byl to náš jediný přípravný zápas v Česku, snažili jsme se před domácím publikem předvést maximum a zahrát co nejlépe," tvrdil trenér Ronen Ginzburg.

Po opatrnějším začátku se reprezentantům povedlo výrazně odskočit ve skóre, když Luboš Bartoň v rozpětí dvou minut nasázel tři trojky. „Střelba zdálky v předchozích zápasech trochu skřípala, tak jsem rád za to zlepšení," těšilo nejstaršího hráče národního týmu. K tomu se ještě domácím dařilo z rychlého protiútoku trestat japonské ztráty míče a po čtvrthodiny vedli 28:13. Češi navíc uplaťnovali výškovou převahu a měli výrazně navrch na doskoku.

Ve třetí čtvrtině soupeř chystající se na asijský šampionát šňůrou devíti bodů rychle stáhl skóre a bylo to 54:42. „Nedokážeme udržet celý zápas stejnou herní pohodu. Zase jsme měli úseky s hluchými minutami, při nichž to hapruje a dostáváme laciné koše," přiznal Hruban.

Japonci přijeli do Brna povzbuzeni skalpem Rakušanů a měli chuť na další úspěch. Nakonec ale reprezentanti za vydatné podpory z hlediště a s přispěním celkem osmi trojek kráčeli za přesvědčivou výhrou a po zápase se společně s Japonci vyfotili před stříbrnou mísou, která je novou trofejí pro vítěze ME a do Brna ji přivezl představit maskot šampionátu Frankie. „V přípravě nejsou vítězství zase tak super důležitá. Jistě jsou fajn, ale hlavně jde o to, aby se naše hra nějak vyvíjela. Na druhou stranu před domácím publikem jsme bez diskuse museli vyhrát," uvedl Hruban.

Přípravné utkání basketbalistů v Brně
Česko-Japonsko 86:71 (15:11, 42:27, 65:52)
Nejvíce bodů: Veselý 20, Bartoň 16, Jelínek 13, Hruban a Satoranský po 7 - Takeuči 14, Ono 13, Tabuse a Macui 11. Rozhodčí: Vyklický, Hrůša, Paulík. Trestné hody: 22/12 - 11/9. Fauly: 11:16.

Reklama

Související témata: