Hlavní obsah

Jícha už podepsal Barceloně. Ta za něj dala dvacet miliónů

Berlín

Potvrzeno! Házenkář Filip Jícha přestoupil z Kielu do Barcelony. Španělský klub za nejlepšího hráče světa za rok 2010 podle německých médií zaplatil na házenkářské poměry pořádný balík - 750 tisíc eur (asi 20,3 miliónu korun) a s třiatřicetiletým českým reprezentantem podepsal čtyřletou smlouvu.

Foto: Pavel Lebeda/ch.cz

Filip Jícha na ilustračním snímku v reprezentačním dresu

Článek
Fotogalerie

Jícha se novém angažmá hlásí už dnes, ve středu se ale vrací do Německa, kde musí vyklidit dosavadní dům a zajistit stěhování.

V německém klubu, který vedl jako kapitán, sice bývalý hráč Lemga nebo pražské Dukly chtěl původně ukončit kariéru, ale nabídka Barcelony - s devíti tituly nejúspěšnějšího celku v historii Ligy mistrů - jeho plány změnila.

„Rozhodující byla délka nabízené smlouvy. Chápu, že současný klub se nechtěl vydat cestou rizika po mých zdravotních potížích v posledních letech, a podobný kontrakt mi nemohl nabídnout. Přece jen německé soutěže jsou termínově náročnější, ve Španělsku nebudu mít tolik nabitý program. Rozcházíme se však jako přátelé, s rodinou na zdejší klub, fanoušky a celé město nikdy nezapomeneme," prohlásil Jícha po podpisu nového kontraktu.

O odchodu se hovořilo dlouhé týdny. Jícha v Kielu měl sice smlouvu ještě na rok plus opci na další sezónu, ale přál si odchod. Lukrativnější angažmá by mu mělo ulehčit vyřešení finačních problémů, do nichž se před časem dostal, ale hlavním hnacím motorem změny je čtyřletý kontrakt. Nic takového už ve svém věku nečekal.

„Byla to pocta, když jsem po sezóně tuto nabídku obdržel i přesto, že jsem rok pořádně nehrál kvůli zdravotním problémům a Barcelona mě podepsala jak top hráče pro Ligu mistrů. Poté následovaly dva měsíce, kdy na tom můj agent s kluby pracoval. Barcelona ale byla v podstatě jediná možnost, kam bych někdy mohl z Kielu odejít, jinam to nepřicházelo v úvahu. Je to pro mě ohromná výzva, jsem moc rád, že to dopadlo. Děkuji dosavadnímu zaměstnavateli, že měl snahu se domluvit na mém uvolnění," dodal Filip.

Jícha, který v poslední době má problémy se stydkou kostí, v Kielu působil od roku 2007. Získal s ním sedm bundesligových titulů a přidal dva triumfy v Lize mistrů. V Barceloně by měl  nahradit odcházející francouzskou hvězdu Nicolu Karabatice, v Kielu na místo české spojky zřejmě nastoupí norský reprezentant Erlend Mamelund.

„Jde o výjimečný transfer českého sportovce, který možná bude více doceněn v zahraničí, než doma. Filip si vybudoval velké renomé, a přestože sám připouští, že jeho kariéra se už chýlí k závěru, byl odměněn dlouhodobým kontraktem v nejúspěšnějším světovém klubu," uvedl k přestupu David Trávníček, předseda představenstva společnosti Sport Invest Marketing, která Jíchu zastupuje.

Reklama

Související témata: