Hlavní obsah

Basketbalista Schilb se dočkal, na turnaj do Řecka by měl odletět už s českým pasem

Brno

Česko získá pro zářijové basketbalové mistrovství Evropy mužů výraznou posilu. Občanství doslova v horizontu pár hodin obdrží bývalý nymburský hráč Blake Schilb. Jednatřicetiletý rodák z amerického Monmouthu si vzal za manželku Češku Barboru a usiloval o pas už téměř rok.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Blake Schilb (vlevo) v přípravném utkání basketbalistů proti Japonsku. Uprostřed Daiki Tanaka a vpravo Vojtěch Hruban.

Článek

„Jednání o udělení občanství vstoupila ve středu do závěrečné fáze. Proto Blake chyběl v Brně na tréninku. K završení naší snahy už zbývá několik posledních hodin," prozradil ve středu v poledne spokojený manažer reprezentace Michael Šob. Na přípravný turnaj do Řecka odletí ve čtvrtek Schilb s národním týmem už jako český občan.

Nebude prvním naturalizovaným Američanem v české basketbalové reprezentaci. Blake Schilb jde ve stopách krajanů Whitfielda a Muirheada. „Byla s tím spousta papírování, musel jsem často přijíždět z angažmá ve Francii, ale svoje jsem si splnil," řekl Schilb, který dobře věděl, že zisk občanství se musí stihnout do 28. srpna. „Od začátku jsme pracovali variantou, že by Schilb skutečně měl být součástí mužstva. Proto s námi od začátku srpna i trénoval," tvrdil Šob.

Naturalizace cizinců je teď v basketu trend. „Já bych se klonil k tomu, zvažovat udělení občanství jen těm, u nichž to dává smysl, což je Schilbův případ," doplnil Šob. Spoluhráči o něj hodně stáli. „Je typem, které u nás moc nejsou. Výborný atlet, který má navíc moc dobrou střelbu a skvěle chápe hru," řekl rozehrávač Tomáš Satoranský.

Schilb svou manželku poznal už před šesti lety během působení v Nymburce a s rodinou plánuje se v Česku usadit. „Když přišla nabídka reprezentovat, neváhal jsem," řekl s tím, že by pro něj bylo ctí oblékat dres rodné země ženy, kterou si před třemi roky vzal. „I ji to nadchlo a znáte to... Když je šťastná manželka, máte šťastný život," široce se usmál. „Všechny naše děti mluví česky, já i docela rozumím, ale zatím vyslovím jen pár základních slov jako ahoj, jak se máš, mám tě rád," doplnil dvoumetrový hráč, který bude v nové sezóně hrát za Galatasaray.

Reklama