Hlavní obsah

Nymburk po hrozivém úvodu prohrál s Chimki

Slabý výkon v první čtvrtině připravil basketbalisty Nymburka o šanci na úspěch ve středečním utkání Evropského poháru proti Chimki Moskva. Tým českých šampionů byl v desáté minutě pozadu o neuvěřitelných 32 bodů a ani bojovné vystoupení v dalším průběhu, které znamenalo snížení manka až na rozdíl pěti bodů, první domácí prohru v soutěži neodvrátilo. Moskevský celek vyhrál v Nymburce 96:85.

Článek

Vstup do odvetné části soutěže se pro Nymburk změnil v noční můru. V obraně nestačil lavině útoků soupeře, který každou příležitost neomylně zakončil košem. Domácí inkasovali šest trojek, trápil je zejména americký rozehrávač Booker, nepomohly ani dva oddechové časy kouče Michala Ježdíka. Do desáté minuty byl jediným domácím střelcem Rančík. "Vstup do utkání jsme měli velmi špatný, celou dobu jsme však věřili, že můžeme zvítězit," řekl po utkání trenér Ježdík.

První náznak návratu do zápasu přišel díky desetibodové šňůře na přelomu čtvrtin, ale soupeř byl nadále jistý při střelbě a už v 16. minutě inkasoval Nymburk padesátý bod. Závěr poločasu a především vstup do druhého ale vyšel skvěle domácím, role z první čtvrtiny se zcela otočily a nabuzený Nymburk nasázel od stavu 30:56 soupeři 21 bodů za sebou. Zvýšený důraz v obraně rozhodil střelce Chimki, jejich dosavadní jistota byla tatam a hosté nedávali koše ani z vyložených možností.

Dotahování ztráty stálo mnoho sil

Tahounem domácích byl Rančík, který se vedle přibývajících bodů zaskvěl i v obraně, kde se dařilo také Whitfieldovi. Více se už ale Nymburk přiblížit nedokázal. Desetibodové manko v poslední pauze dávalo Nymburku ještě naději na zvrat, ale soustředěný výkon Ježdíkovi svěřenci neudrželi až do konce. "To dotahování nás stálo mnoho sil, které chyběly v závěru," řekl Ježdík.

Vítr z plachet jeho svěřencům vzaly definitivně trojky olympijského vítěze Argentince Wolkowiskyho a Bookera na 78:65. Po nich začali domácí zakončovat útoky z nepřipravených pozic a Chimki dotáhl i druhý vzájemný zápas v soutěži do vítězného konce. "Největší rozdíl mezi celky byl vidět v začátku. Ten jsme nezvládli psychicky. Chimki nám dalo pár nekrytých trojek, my jsme se nepoučili a položili se," uvedl Rančík.

Hostující kouč Sergej Elevič s uspokojením konstatoval, že první čtvrtina byla ze strany jeho týmu jako z říše snů. "Ale bylo to velmi složité utkání. Od druhé půlky jsme podávali špatný výkon. Po prohře v Izraeli to bylo velmi důležité vítězství," řekl ruský trenér.

Evropský pohár FIBA - 4. kolo
Nymburk - Chimki Moskva 85:96 (10:39, 36:56, 59:69)
Nejvíce bodů: Rančík 20, Hess 15, Mandič 9 - Wolkowisky 20, Booker 19, Pozzecco 15, Petrenko 13. Rozhodčí: Banica (Rum.), Kudlicki (Pol.), Milojevik (Mak.). Trestné hody: 13/9 - 43/32. Fauly: 35:20. Trojky: 12:12. Diváci: 1500.

Reklama