Hlavní obsah

Ve čtrnácti může Blašková poměřit za stolem síly se světovou špičkou

Olomouc

V evropském pořadí kadetek se teprve čtrnáctiletá stolní tenistka Zdena Blašková vejde do elitní desítky. Turnaj World Tour v Olomouci je pro ni opravdovým křestem. Poprvé hraje na akci světové série mezi dospělými, přitom je vůbec nejmladší účastnicí letošního Czech Open.

Foto: Sport.cz

Česká stolní teistka Zdena Blašková.

Článek

"No je to fakt super," prohodí a oči otočí v sloup. Vzápětí se nenápadná holka z Prachatic rozesměje. "Právě z té role benjamínka jsem trochu nervózní. Jinak je to pro mě dobře, sbírám nové zkušenosti, jinde bych si s takovými hráčkami nezahrála," říká talentovaná stolní tenistka, která v prvním utkání kvalifikační skupiny ale nestačila na 35letou Slovenku Evu Ódorovou. "Takové zápasy jsou pro mě hodně motivující, snažila jsem se proti hráčce o generaci starší trochu vytáhnout a pár pěkných výměn tam bylo," vykládá Blašková.

Fyzicky i psychicky se cítí za stolem docela silná. "Ale ještě musím u hry docela hodně přemýšlet, zatímco na soupeřce byla znát rutina a zkušenost," říká Blašková, jejíž sestra Dáša hraje nyní už v jedné z bašt tuzemského pingpongu Frýdlantu. "Chtěla bych to dotáhnout ještě dál, až k reprezentačním branám," umívá se Zdena.

Paralelu s Ivetou Vacenovskou, která odehrála svůj první Czech Open už ve třinácti letech, si Blašková uvědomuje. S českou jedničkou však na tohle téma nikdy nemluvila, dosud se nepotkaly. "Pokud tady na ni v Olomouci narazím, klidně si zajdu pro cenné rady," vykládá. Kariéra čerstvé bronzové medailistky z Evropských her v Baku ji však inspiruje. "Mám cíl být na tom v budoucnu ještě líp než Iveta," netají vysoké ambice.

Reklama