Hlavní obsah

Španělsko - Česko 81:68Čeští basketbalisté podlehli v generálce na ME Španělsku

Čeští basketbalisté podlehli v generálce před mistrovstvím Evropy Španělsku v Zaragoze 68:81. V utkání s jedním z favoritů nadcházejícího kontinentálního šampionátu po většinu času prohrávali maximálně o deset bodů, až v závěru Španělé odskočili na konečný třináctibodový rozdíl. Do ME Češi vstoupí v sobotu zápasem s Estonskem.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Český basketbalista Jakub Šiřina - ilustrační foto.

Článek

V úvodu zápasu český tým díky povedeným útočným akcím Jana Veselého a Tomáše Satoranského vedl 12:10. Pak ale musel trenér Ronen Ginzburg poslat na palubovku hráče z lavičky a Španělé se dostali do vedení. I když se Češi ještě několikrát přiblížili na dostřel, domácí měli zápas pod kontrolou.

Pětadvacetiletý Veselý, který by měl na ME patřit k oporám českého týmu, hodnotil výkon pozitivně. "Já jsem s naší hrou spokojený. Myslím, že se za to nemusíme vůbec stydět. Nehráli jsme ustrašeně," uvedl.

O deset let starší Jiří Welsch si pochvaloval, že se v přípravě hra českého týmu postupně zlepšovala. Na evropském šampionátu by se Češi podle něj měli opírat o kvalitní defenzivu. "Naší silnou stránkou by měla být pohyblivá, aktivní, agresivní obrana. Myslím, že máme dobré obranné typy, takže můžeme hrát různé kombinované obrany, přebírat, tlačit na soupeře. Abychom se díky tomu dostávali častěji do rychlých protiútoků a skórovali snadné koše," doplnil.

Česká basketbalová reprezentace v přípravě vyhrála dva z devíti zápasů. V Brně porazila Japonsko 86:71 a na turnaji v Řecku zvítězila nad Bosnou a Hercegovinou 98:93. V základní skupině mistrovství Evropy se Češi utkají s Estonskem, Lotyšskem, Litvou, Ukrajinou a Belgií.

Přípravné utkání basketbalistů v Zaragoze:
Španělsko - ČR 81:68 (21:15, 39:31, 59:51)
Nejvíce bodů: P. Gasol 18, Mirotic 16, Aguilar 9 - Satoranský a Veselý po 14, Benda 11, Schilb 8. Fauly: 16:19. Trestné hody: 19/11 - 11/9. Doskoky: 31:33. Trojky: 8:3.

Reklama

Související témata: