Hlavní obsah

Čeští volejbalisté nebudou v příštím roce hrát Evropskou ligu

PRAHA

Čeští volejbalisté se v příštím roce nezúčastní Evropské ligy, jejíž první ročník loni vyhráli. Svaz je kvůli nabitému programu nepřihlásil. V seznamu osmi týmů, jejž v úterý zveřejnila evropská volejbalová konfederace CEV, chybějí i oba letošní finalisté Rusko a Finsko, kteří budou hrát ve Světové lize.

Článek

V soutěži se utkají Chorvatsko, Estonsko, Německo, Řecko, Nizozemsko, Španělsko, Turecko a Slovensko, které bude jedním ze soupeřů českých reprezentantů v kvalifikaci mistrovství Evropy. Právě kvůli ní se termín Evropské ligy posunul: soutěž v příštím roce začne až v závěru července a vyvrcholí finálovým turnajem 19. a 20. srpna v tureckém Izmiru.

Podle generálního sekretáře svazu Jana Žižky jsou prioritami příští sezony účast na listopadovém MS v Japonsku a kvalifikace ME, která se mezi květnem a červencem volejbalistům roztáhne do šesti týdnů. "Kdybychom si vybojovali přímou účast na mistrovství Evropy, asi bychom Evropskou ligu hráli. Ale po kvalifikaci jsme chtěli hráčům dopřát proti minulým letům víc odpočinku," řekl ČTK Žižka.

Základní část Evropské ligy se nebude hrát ve čtyřčlenných skupinách jako dosud, ale systémem osmi třídenních turnajů, jejichž výsledky se budou započítávat do společné tabulky.

Čeští reprezentanti první ročník Evropské ligy vyhráli, letos však skončili v základní skupině poslední s bilancí čtyř vítězství a osmi porážek.

V příštím ročníku Světové ligy budou Evropu zastupovat Itálie, Rusko, SČH, Francie, Polsko, Finsko, Portugalsko a Bulharsko.

Reklama

Související témata: