Hlavní obsah

Lidi pravdu znát nechtějí, zajímá je příběh, mrzí Slukovou. Vytahovat špinavé prádlo nechce

Praha

Poprvé po více než měsíci od sportovního rozchodu s Kristýnou Kolocovou promluvila plážová volejbalistka Markéta Sluková. V dlouho připravovaném rozhovoru hovoří o sehrávání se s Barborou Hermannovou, prvních společných turnajích i reakcích veřejnosti na rozpad populární dvojice Kiki a Maki.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Beachvolejbalistky Markéta Sluková (vlevo) a Barbora Hermannová, vzadu kouč Simon Nausch.

Článek
Fotogalerie

Na obou turnajích Světového okruhu jste zatím skončily v kvalifikaci. Jaká je to pro vás zkušenost? S Kristýnou Kolocovou jste je poslední roky absolvovat nemusela…

Je pravda, že jsme hrály jen dvě kvalifikace před mnoha lety. Když se člověk na okruhu pohybuje, ví, že všechny hráčky v hlavní soutěži jsou rády, že kvalifikace hrát nemusejí. Hraje se na jednu porážku s výbornými týmy, tlak je strašně veliký. Je to pro mě změna, s níž jsem počítala, pokud se s Kristýnou rozejdeme, ale nepovažuju to za nic dramatického. Když vznikne nový tým, musí si projít kvalifikacemi a já věřím naší hře a našemu potenciálu.

Jak se zatím vaše společná hra s Barborou Hermannovou rodí? Jak vypadal první společný trénink?

Obě jsme si prošly poměrně těžkým obdobím, naše sehrávání zezačátku bylo nesmělé. Ale překvapivě rychle, minimálně pro mě, to sedlo, myslím, že s Barčou si sedíme mimo hřiště i na něm. Samozřejmě spousta věcí je nových, učíme se, ale nebylo to tak, že bychom stály vedle sebe a měly absolutní paniku, zakopávaly bychom o sebe…

Byly soupeřky na světovém okruhu zaskočeny, že v půlce sezóny přijel nový pár?

Tyhle věci se dějí, spousta týmů se na světovce i letos rozešla. Lidi ze sportovního prostředí vědí, jak je to náročný sport, kde hrají jen dva lidi, a že to po nějaké době může přestat fungovat. Reakce byly různé, někdo byl překvapený, někdo rád, někdo nevěděl, proč. Samozřejmě ty informace každý získal zprostředkovaně, tak se pak různě utváří ten obrázek.

Čekala jste, jaký ohlas vyvolá váš rozchod s Kristýnou?

Já věděla, že budou pouze tři varianty. Buď půjdeme s úplnou pravdou ven, což nikdo z nás nechtěl, protože to by znamenalo říct i věci, které navenek nepatří. Nebo že se neřeknou žádné detaily. A třetí varianta, že si každý řekne jen to, co potřebuje a co se mu hodí do krámu.

Vy jste se dohodly jak?

Myslím, že jsme s Kristýnou každá zvolila jinou variantu. Mrzí mě, že to bylo prezentováno takhle strašně černobíle. Vím, co za tím bylo, jakým procesem jsme si prošly. Ví to i Kristýna a víc lidí, kteří se kolem našeho týmu pohybovali. Bylo by řešením, že každá bychom měly udělat sáhodlouhý rozhovor do novin, kde si řekneme tu svoji pravdu? Myslím, že by to nikam nevedlo, akorát bychom se rýpaly v něčem, co se stejně nevyřeší.

Zdálo se, že větší část laické veřejnosti stojí na straně Kolocové…

Lidi dostali naservírovanou část informací, kterou si převzali, a s tím já bohužel nemůžu nic dělat. A zařekla jsem se, že nebudu tahat špinavé prádlo nebo detaily, to podle mě do toho nepatří. Kristýna má určitě nějaký svůj záměr, proč to tak řeší, ale já už se v tom nechci rýpat.

Zatím jste s novou parťačkou hrála jen turnaje v zahraničí, vynechaly jste mistrovství republiky. Kdekdo to interpretoval jako záměr vyhnout se Kolocové…

Nebylo to tak, že bychom se schovávaly. Já už ani nevím, co pomůže k osvětlení situace. Přijde mi, že lidi pravdu znát nechtějí, zajímá je příběh, že tahle je dobrá, tahle špatná a co za tím je, nikoho nezajímá. Ano, kdybychom se potkaly na republice, příjemné to nebude. To asi každý chápe, že tyto věci se neprožívají úplně snadně a konfrontace herní a ani ta lidská by nebyla úplně dobrá. Ale ta situace stejně nastane, a jestli by nastala teď na republice, nebo za rok, stejně bude těžká. My jsme ani neměly v plánu republiku hrát…

Z Maki je Markét
Zažité přezdívky Kiki a Maki už zůstanou jen připomínkou společného tažení úspěšného páru, obě hráčky od nových partnerek už tato oslovení neuslyší. Zatímco Kolocové její parťačka Hana Skalníková říká při hře nejčastěji Týno, Sluková je pro Barboru Hermannovou jednoduše Markét. A vůbec jí to nevadí.
„Sama jsem si říkala, jestli by nebylo dobré se toho Maki vzdát,“ připouští Sluková, která má pro svou novou kolegyni vícero přezdívek. Jednou z tréninkového kurtu na pražském Vítkově zazní stručné Bí, jindy Baruško. „To je hezké, tak mi dlouho nikdo neříkal,“ usmívá se Hermannová, jejíž spoluhráčkou byla ještě na začátku sezóny Martina Bonnerová.
„Jsem zvědavá, jestli u Barušky zůstane, i když se na sebe budeme zlobit,“ vtipkuje Sluková. Žádný chytlavý název týmu po vzoru Kiki a Maki ale neplánují. „Určitě nechceme, aby z nás byly Bí Maki nebo Maki Bí,“ ujišťuje Sluková.

Reklama