Hlavní obsah

Ukrajina - Česko 64:78Basketbalisté válí. Rozdrtili i Ukrajinu a postup je už blízko

Riga
Aktualizováno

Čeští basketbalisté jsou na nejlepší cestě postoupit do play off mistrovství Evropy. Po Estonsku přejeli i Ukrajinu, tentokrát 78:64, a mají tak po dvou zápasech skupiny D v Rize stoprocentní bilanci. Potěšující jsou nejen vysoké výhry reprezentace, ale i její velmi kvalitní výkon zejména v obraně.

Foto: Sport.cz

České křídlo Blake Schilb (vpravo) brání Janara Taltse z Estonska při zápase mistrovství Evropy v lotyšské Rize.

Článek

Národní tým dobrým pohybem i obranným doskokem eliminoval ukrajinskou podkošovou sílu a díky tomu chodil do snadných rychlých protiútoků zakončovaných Satoranským i Veselým. Po dvou minutách tak vedlo Česko 6:0, což přinutilo soupeře vzít si oddechový čas.

Po něm se ale začal prosazovat pivot Fesenko se čtyřletou zkušeností z NBA. Brzy tak bylo jasné, že česká schopnost pokrýt ukrajinského obra bude klíčová pro vývoj dění pod oběma koši. Na bránění o dvanáct kilo těžšího soupeře byl určen Veselý a svým chytrým pohybem ho rychle přinutil ke dvěma faulům, čímž mu na delší čas sebral vítr z plachet.

S body pomáhali i Schilb a Pumprla

Ukrajince ale udržely na dostřel tři úspěšné trojkové pokusy, ve 13. minutě se tak české vedení ztenčilo na 24:21. V pravý čas se začali proti nepostavené obraně prosazovat i Schilb s Pumprlou a osmibodová šnůra vrátila národnímu týmu klid. Když pak k fungujícímu protiútoku přidal i zlepšenou střelbu zdálky, náskok na začátku třetí čtvrtiny narostl až do maximálního rozdílu (51:30).

Potom při nasazení ukrajinské zóny přišel téměř čtyřminutový úsek, v němž český tým nedokázal skórovat, ale zásluhou jeho perfektní obranné práce se to na skóre výrazněji nepromítlo. Reprezentanti především dokázali hrát s chutí i s patřičnou energií a nepolevili v pohybu. Zápas tak znovu mohli na české straně dohrát náhradníci z lavičky.

Zbývajícími soupeři Česka ve skupině budou domácí Lotyšsko, Belgie a Litva. Ještě jedna výhra dá reprezentaci absolutní jistotu postupu do osmifinále, možná ale ani nebude nutná. Závisí to hlavně od dalších výsledků Ukrajinců a Estonců, kteří mají na kontě už dvě porážky.

Dobře ušitá taktická příprava

„Brzy bylo poznat, že to z naší strany může být zase dobré. Hráči odvedli přesně to, co jsme po nich chtěli. Pracovali zodpovědně a hlavně srdcem, vyplatila se pečlivá taktická příprava na soupeře, ušili jsme ji dobře," těšila izraelského kouče národního týmu Ronena Ginzburga nejen další výrazná výhra, ale i velmi kvalitní výkon zejména v obraně. „Také proto nám zase perfektně fungoval rychlý protiútok," pochvaloval si kouč.

„Pro nás je to opravdu hodně sladký začátek, v tohle jsme doufali. Důležité je to i pro naše sebevědomí," uvedl pro ČTK rozehrávač Tomáš Satoranský a ocenil, jakým způsobem Veselý střežil těžkotonážního obra Fesenka. „Honza ho fakt výborně bránil, byl celou dobu před ním. Ukrajinci mají vysoké, mohutné hráče, ale ne atletické. To prospívalo našemu stylu hry, ukázalo se to jako výhoda," chválil Satoranský.

„Zatím se potvrzuje náš dojem, že forma týmu může gradovat právě na šampionátu. Samozřejmě jsme rádi, že máme na kontě dvě jednoznačná vítězství, ale míč je kulatý a v basketu se může stát cokoli, takže zůstávejme pořád nohama při zemi," doplnil Ginzburg.

ME basketbalistů - skupina D v Rize
Česko - Ukrajina 78:64
Nejvíce bodů: Veselý 19, Pumprla 17, Satoranský 15, Schilb a Benda po 8 - Fesenko 14, Randle 12, Lukašov 9, Zajcev 6, 1830 diváků, čtvrtiny 20:14, 26:16, 19:15, 13:19.
Výsledky dalších zápasů zde.
Tabulka skupiny D:
1.ČR220158:1214
2.Litva220137:1174
3.Belgie211151:1333
4.Lotyšsko211127:1353
5.Ukrajina202132:1472
6.Estonsko202112:1642

Reklama

Související témata: