Hlavní obsah

Obranář Pumprla zazářil i v útoku a ukázal svou důležitost

Riga

Hvězdami českého týmu basketbalistů jsou zejména Tomáš Satoranský a Jan Veselý, ale stejně důležitou součástí je také Pavel Pumprla. Jeho největší síla tkví v obraně, ale při důležitém utkání na mistrovství Evropy s Ukrajinou znovu ukázal, že když je potřeba, dokáže týmu hodně pomoci i v útoku. Se 17 body byl za Veselým druhým nejlepším střelcem týmu.

Foto: Petr Horník, Právo

Pavel Pumprla. Archivní foto.

Článek

"Pampy dnes udělal více bodů než za sezónu," dobíral si spoluhráče v mixzóně rozehrávač Satoranský. "To by nebyl Saty, aby si trochu nerýpl. Všichni víme, že od Satyho a Veselky se ty body čekají, a když někdo další přidá, tak o to je to lepší," reagoval Pumprla.

Ten už se v úvodním utkání s Estonskem dostával často do zakončení, ale nedával koše. Tentokrát však byl od začátku bodovým tahounem. "Proti Estoncům mě bránil menší hráč, takže do nájezdů se moc nešlo pouštět. Přizpůsobil jsem se hře a hrál na obranu. Dnes jsem ale do těch nájezdů měl prostor a snažil jsem se to využít," řekl křídelní hráč španělského Obradoira, který jen těsně zaostal za svým reprezentačním maximem, kterým je 20 bodů z roku 2006 ze šampionátu dvacetiletých.

Z Ukrajiny šel respekt

Češi Ukrajinu jasně porazili 78:64 a v závěru už mohli šetřit síly na další zápasy. "To je důležité. Věděli jsme, že Estonsko bude outsider skupiny, od Ukrajiny se také nečekaly velké věci, ale včera se tahala dlouho s Litvou a málem ji i porazila. Měli jsme z ní respekt a o to jsme radši, že to bylo relativně lehké vítězství," prohlásil Pumprla.

Ačkoli sám výrazně přispěl k výhře, za důležité považuje hlavně to, jak Satoranský s Veselým dodávají týmu energii i burcováním. "Veselka to hecuje od chvíle, kdy nasedneme do autobusu. A jakákoliv jeho smeč nebo společná akce se Satym zvedne lavičku a dostane tu jejich energii do ostatních z nás. Moc nám to pomáhá a bylo by ideální, kdybychom takhle začínali každý zápas," řekl Pumprla.

Češi už po dvou úspěších sahají po postupu, ale rádi by přidali i další výhry, aby si vytvořili pro play off co nejlepší pozici. "Ta skupina se může zamotat. Litva není tak suverénní, jak by se mohlo zdát. Belgie také hraje dobře, každý zápas bude důležitý a čím víc jich vyhrajeme, tím výš můžeme být. A chceme být výš, protože jít v play off proti Řecku nebo Chorvatsku, to by bylo těžké. Rádi bychom se jim vyhnuli," dodal Pumprla.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články