Hlavní obsah

Satoranský při vítězné střele využil sebevědomí z Barcelony

Tomáš Satoranský znovu ukázal, jak je pro českou basketbalovou reprezentaci důležitý, když zařídil vítězství 66:64 nad Belgií a postup do osmifinále mistrovství Evropy. Při klíčové trojce 35 vteřin před koncem využil střelecké sebevědomí, které nabral během uplynulé sezony v dresu Barcelony.

Foto: David Šváb, ČTK

Český reprezentant Tomáš Satoranský měl po zápase s Belgií dobrou náladu. Trojkou v závěru totiž rozhodl o vítězství českého týmu.

Článek

"Věřil jsem si. Poslední rok jsem nabral celkem sebevědomí ve střelbě a soupeři mě nechali docela volného. Nepřemýšlel jsem nad tím, nechtěl jsem zaváhat a ta trojka naštěstí spadla," řekl Satoranský novinářům.

Na celém českém týmu bylo vidět, jak moc chce vyhrát. Kapitán Jiří Welsch vzteky rozbil láhev na pití, když kvůli faulům musel střídat, Jan Veselý na lavičce řval jako lev, když se spoluhráč trefil, a Satoranský si hodně nadával, když zbytečně ztratil míč v době, kdy soupeř šňůrou 13:0 otočil v poslední čtvrtině skóre. O to větší motivaci měl odchovanec USK Praha chybu napravit.

"Byl jsem na hřišti při tom úseku 0:13 a cítil jsem zodpovědnost za chyby v obraně. Musel jsem to vynahradit v útoku. Nebál jsem se těch posledních střel a naštěstí tam spadly. I Petr Benda a Honza Veselý dali těžké střely, to nás uklidnilo," líčil třiadvacetiletý rozehrávač.

I Veselý byl rád, že zápas zlomil Satoranský

I jeho spolubydlícího Veselého potěšilo, že rozhodl právě Satoranský. "Jsem rád, že tam ta trojka padla a byl to on, kdo rozhodl. Trápil se v některých chvílích a štvalo ho to, jak se zápas vyvíjí. Jsem rád, že to vyšlo na něho, že on zápas zlomil," prohlásil Veselý, který byl s 21 body nejlepším střelcem zápasu.

V úplném závěru ještě bylo důležité proměňovat trestné hody, aby Češi nedali soupeři šanci zápas zvrátit. "V závěru to byla trochu taktická bitva šestek. Tu poslední jsem totiž nedal schválně, aby si oni nemohli vzít time out. Takhle museli střílet trojku přes celé hřiště. Naštěstí ta taktika vyšla," řekl Satoranský.

Cíl pro osmifinále: vyhnout se Řecku a Chorvatsku

Nyní věří, že český tým může uspět i proti obhájci stříbra Litvě, s níž ve čtvrtek skupinu uzavřou. "Oni budou mít méně času na odpočinek. My do zápasu musíme jít jako do všech, že to bude bitva, a věřit v to, že můžeme vyhrát. A to by nám dalo ještě lepší postavení do další fáze. Máme ambiciózní tým a chceme mít co nejlepší pozici pro osmifinále, abychom se vyhnuli Řecku a Chorvatsku," dodal.

Podobně se na zápas těší i Veselý. "Je to nejlepší tým ve skupině, ale může se stát cokoli. Máme dost času na to, abychom si odpočinuli, a když budeme hrát svůj basket a dáme do toho všechno, můžeme vyhrát," prohlásil Veselý. "Možná jsme postoupili, ale já to ještě neberu jako splněný cíl. Ještě nás čeká jeden zápas, který chci vyhrát, a teprve pak budu myslet na to, co bude v play off ve Francii," dodal.

Reklama

Související témata: