Hlavní obsah

Škoda, byl to krásný zápas, hodnotil Hruban prohru s Litvou

Riga

Jako utkání, na které se jednou rád znovu ze záznamu podívá, bere basketbalový reprezentant Vojtěch Hruban čtvrteční zápas s Litvou na mistrovství Evropy. Dojem z vydařeného souboje mu kazí jen výsledek. Tedy těsná prohra 81:85 po prodloužení. Věří ale, že pokud se spoluhráči předvede stejný výkon i v nedělním osmifinále proti favorizovanému Chorvatsku, mohou Češi uspět.

Foto: David Šváb, ČTK

Trénink českého týmu - zleva Jiří Welsch, Pavel Pumprla a Vojtěch Hruban.

Článek

"Prohra mrzí hodně, protože dnes Litva šla porazit. Ale doufám, že se na to s odstupem času podíváme jako na krásný zápas. Já sám se na něj jednou rád podívám," prohlásil Hruban po utkání v rozhovoru s českými novináři. "Hlavní ale je, že jsme postoupili do play off a tam se může stát cokoli. Myslím, že Chorvatsko není o moc silnější než Litva, a když podáme takový výkon, tak šance jsou otevřené," míní křídelní hráč Nymburku.

Se spoluhráči si uvědomuje, že výhodnější nasazení do pavouka vyřazovací části si český tým pokazil hlavně zbytečnou porážkou s Lotyšskem, kdy nefungovala střelba. "To mrzí určitě. Kdybychom podali proti Lotyšsku výkon jako dneska, tak je sfoukneme o dvacet a teď jsme druzí a nemáme se o čem bavit. Ale to je jen kdyby. Takový je basket. Někdy to jde, někdy ne," prohlásil Hruban.

Mohli jsme je porazit i s Valančiunasem, myslím Hruban

Proti Litvě už šlo hlavně o to, jestli se povede favorita překvapit. Jednodušší by to bylo, kdyby na marodce zůstal nemocný pivot Jonas Valančiunas, jedna z největší hvězd turnaje ale po vysoké horečce vstala z postele a výraznou měrou pomohla Litvě k vítězství. Nejen v útoku, ale i dobrou obranou na Jana Veselého. Ten se pak nechal vyprovokovat a vyfauloval se po technické chybě.

"Bez Valančiunase by to asi vypadalo jinak. Ale myslím, že i tak jsme mohli vyhrát. Škoda, že se Honza vyfauloval. Rozhodčí mu pískli dva tři souboje, kterých je padesát za zápas, a Honza je temperamentní povaha, když to řeknu diplomaticky," popisoval Hruban.

"Po celé utkání to měl ohromně těžké, jak Litevci zahušťovali prostor a nedali mu dýchat. Ale i tak byl velmi platný, sbíral spoustu doskoků, byl strašákem v obraně, oni se na něj soustředili a my proto byli zvenku volní. Věřím, že si to ale nechal na Chorvatsko a tam jim pod košem pořádně zatopí," dodal Hruban k Veselému.

Právě opora mistrovského Nymburku byla spolu s Blakem Schilbem tím, kdo nahrazoval Veselého body a Hruban se podílel i na celkem 11 proměněných trojkách. Zápas nakonec zakončil na 12 bodech jako druhý nejlepší český střelec.

Střelci měli prostor kvůli Veselému

"Konečně jsem dal první střelu a dostal jsem se do rytmu. Jsem rád, že jsem týmu přispěl nějakými body, protože dosud to byla z mojí strany relativně bída," připustil sebekriticky. V předchozích čtyřech zápasech dal totiž jen osm bodů.

"Tentokráte nám to padalo, protože Litva extrémně zahušťovala vnitřní prostor, aby se neprosazoval Honza Veselý, a nechávala nás střílet. Naštěstí jsme dávali, jinak by to asi byla jasná záležitost," řekl Hruban.

Právě toho si na utkání cení nejvíce, že Češi dokázali přijít ve hře s jinou zbraní, když tu hlavní v podobě nájezdů do koše jim Litevci nedovolovali použít.

"Nenechávali nás dávat body z protiútoků. Ale dokázali jsme naši typickou hru nahradit něčím jiným a to je velký pokrok třeba oproti minulému mistrovství Evropy. Tam jsme to nedokázali. Prohra může mrzet, ale tak to prostě občas chodí. Litva pořád patří mezi evropskou špičku, i když tu nemá úplně nejsilnější tým," dodal Hruban.

Reklama

Související témata: