Hlavní obsah

Basketbalisté se hned po zápase s Litvou přesouvali do Lille

Čeští basketbalisté ještě nestihli pořádně vychladnout po náročném utkání s Litvou a už nasedali do letadla, které je z Rigy ještě během noci přepravilo do francouzského Lille. Tam je čeká vyvrcholení mistrovství Evropy na místním fotbalovém stadiónu Stade Pierre-Mauroy pro 27 tisíc fanoušků. V neděli nastoupí v pravé poledne v osmifinále proti Chorvatsku.

Foto: David Šváb, ČTK

Čeští basketbalisté už jsou ve Francii.

Článek

Protože se šampionát koná poprvé ve čtyřech různých zemí, musí se na play off týmy sjet na jedno místo. Organizátoři proto naplánovali přesun ihned po konci základních skupin. A jelikož Češi hráli poslední zápas, museli si už sbalit během dne a na zápas přijet i s kufry. Pak už se jen osprchovali, nastoupili do autobusu a vyrazili na letiště, kde na ně čekal speciál objednaný světovou basketbalovou federací FIBA. Na palubě byly jen čtyři postupující celky z Rigy Litva, Lotyšsko, Česko a Belgie.

"Je to velká pomoc, že nám FIBA ulehčila cestování a poslala nám vlastní letadlo. Nemusíme se moc zdržovat na letišti. Cestování je obecně komplikované, zvláště po tak těžkém zápase. Z Barcelony jsem ale zvyklý, že charterem je to pohodlnější," řekl ještě v Rize rozehrávač Tomáš Satoranský.

Rychlé stěhování z Rigy do Lille si pochvaloval i Vojtěch Hruban, který je s Nymburkem zvyklý na složitá cestování po Rusku v rámci VTB ligy. "Tady se nemusíme nikam trmácet. Vezmou nám tašky, máme připravené letadlo, nečeká nás žádné složité odbavování. Musím říct za nás kluky z Nymburku, že kdyby to takhle šlo pokaždé, tak si můžeme jen pískat," prohlásil Hruban.

Trénink už dopoledne

Týmu ani nevadí, že cestovat musel přes noc a do Lille dorazil v brzkých ranních hodinách. "Já po těchto večerních utkáních stejně neusnu dříve než ve čtyři ráno. Jak jsem přetažený, tak mám problém usnout. Takže se budu v letadle spíše dívat na film nebo mám sebou dobrou knížku," popisoval Hruban.

Jedinou komplikací je, že organizátoři pro český tým naplánovali v Lille oficiální trénink už na dopoledne. Manažer výpravy Michal Šob tak bude shánět náhradní prostor, ve kterém by tým mohl trénovat až odpoledne mimo oficiální haly, aby hráči mohli dospat procestovanou noc. "Trénink nám snad posunou, takže dopoledne to dospíme," dodal Hruban.

Realizační tým si uvědomuje, že po náročné skupině a pěti zápasech v šesti dnech je nyní odpočinek klíčový. To trenéři odpočívat nebudou, jelikož je čeká důkladná analýza hry osmifinálového soupeře Chorvatska.

"Kluci si musí hlavně odpočinout, proto proběhne jen lehčí trénink. Šichta čeká nás trenéry, abychom šli po taktické stránce do zápasu co nejlépe připraveni. Ve skautingu ale máme náskok, protože jsme Chorvatsko viděli už v přípravě a máme i videa ze všech jejich zápasů ve skupině. Takže budeme maximálně připraveni," řekl asistent trenéra Lubomír Růžička.

Reklama

Související témata: