Hlavní obsah

Chorvatsko - Česko 59:80Basketbalisté píší dějiny. Přes Chorvaty prošli do čtvrtfinále ME

Martin KézrPrávo
Aktualizováno

Zrodila se velká basketbalová senzace. Česko postoupilo do čtvrtfinále mistrovství Evropy, když ve francouzském Lille jasným způsobem přehrálo favorizované Chorvaty 80:59. Nejlepší výkon na šampionátu si národní tým schoval na klíčový zápas vyřazovací části a zařídil už teď historicky nejlepší umístění v historii samostatného státu.

Foto: Michel Spingler, ČTK/AP

Čeští basketbalisté oslavují senzační výhru 80:59 nad Chorvatskem v osmifinále ME.

Článek
Fotogalerie

Ve čtvrtfinále budou čeští reprezentanti hrát ve středu proti Srbsku, které porazilo Finy 94:81. Navíc se přiblížili šanci ještě bojovat o účast na OH v Riu. Přímo tam postoupí finalisté letošního šampionátu, mužstva z třetího až sedmého místa pak čeká kvalifikace.

Národní tým začal velmi koncentrovaně, bylo vidět, že je na Chorvaty úžasně takticky připraven a přes čtyři minuty jim nedovolil dát koš, šnůra 11 bodů znamenala vedení 18:11.

Perfektně fungující česká obrana brala Chorvatům chuť do hry, nutila je i zbrkle střílet. V prostoru pod košem úplně vymazali pivoty, Tomič z Barcelony nezískal ani bod, výrazněji se neprosadili ani Šarič se Zoričem. Moc důležité naopak bylo, že na české konto přibývaly i body od střídajících hráčů, Jelínka i Audy.

Chorvati zkusili bránit zónově, ale právě Jelínek hned vypálil svou druhou úspěšnou trojku a po čtvrthodině hry z toho vzešlo nečekané české vedení 33:20. Náskok se netenčil, odráželo se v tom i jedenáct chorvatských ztrát míče nasbíraných do poloviny utkání oproti jen třem v podání českého národního týmu.

Prapor soupeře na chvíli zvedl střelec Simon, jenže kvůli zvrtnutému kotníku zápas nedohrál. Vývojem viditelně zaskočení chorvatští hráči trochu ztráceli nervy a pod tlakem agresivní obrany národního týmu přicházeli i o herní klid. Měli tak sedmiminutový úsek bez vstřeleného koše, během té doby neuměli ani zastavit rychlý protiútok.

V závěru třetí čtvrtiny to bylo už 63:33 pro Česko. Za jeho silnou zbraň platily i trojky, proměnilo jich sedm ze sedmnácti pokusů. Chorvatsko se třemi hráči z NBA v sestavě ale nehodlalo vyklidit scénu, v rozpětí dvou minut deseti body v řadě snížilo manko a ještě pro sebe vykřesalo naději.

Na reprezentanty v těch okamžicích možná trochu dolehla blízkost historického úspěchu, navíc náročný styl basketu jim zjevně bral i síly. K tomu se pod hrozbu vyfaulování dostal Schilb a hlavně, jak Chorvatům vycházela hra vabank, český náskok se čtyři minuty před koncem ztenčil na třináct bodů (69:56).

Klid ale vrátily důležité koše Veselého, který byl nejlepším českým střelcem a na dvouciferné číslo se dostal i doskoky (13). Pak už mohla naplno propuknout obrovská česká radost.

Osmifinále mistrovství Evropy basketbalistů v Lille:
ČR - Chorvatsko 80:59 (20:13, 48:31, 65:43)
Nejvíce bodů: Veselý 20, Jelínek 13, Schilb 12, Benda 11, Satoranský 10 - Bogdanovič 12, Hezonja a Ukič po 10, Simon 9. Rozhodčí: Rocha (Portug.), Viator (Fr.), Trujillo (Šp.). Fauly: 19:14. Trestné hody: 13/9 - 14/12. Trojky: 7:7. Dskoky: 35:31.
Program čtvrtfinále:
Úterý 15. září:
18:30 Španělsko - Řecko,
21:00 Francie - Lotyšsko.
Středa 16. září:
18:30 ČR - Srbsko,
21:00 Itálie - Litva.

Reklama

Související témata: