Hlavní obsah

Postupová euforie basketbalistů. Hráči mají velké srdce, oceňuje kouč

Lille/Praha

Všichni cítí, že udělali obrovský úspěch. Byli po osmifinálovém skalpu Chorvatů vyčerpaní, ale šťastní a užívali si vítěznou a postupovou radost. Po výhře 80:59 se basketbalisté poprvé od rozdělení Československa probojovali mezi osm nejlepších celků mistrovství Evropy.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Obrovská radost Davida Jelínka (12), Jiřího Welsche (9), Petra Bendy (4) a Tomáše Satoranského (8) po postupu do čtvrtfinále ME.

Článek
Fotogalerie

„Do této situace nás dostala velká srdce hráčů. Od prvního do posledního chlapa tam byla velká vůle to dokázat," ocenil své svěřence izraelský trenér Ronen Ginzburg. „Porazit Chorvatsko a postoupit do čtvrtfinále je pro český basketbal skutečně obrovský úspěch. Sám nevím, kdy byl národní tým takhle daleko. Neví to ani Jirka Welsch a ten už si toho pamatuje hodně," žertoval Ginzburg na adresu pětatřicetiletého českého kapitána.

Klíčovou postavou byl Jan Veselý, jenž se zaskvěl tzv. double-double, tedy 20 body a 13 doskoky. „Asi to byl můj nejlepší výkon v národním mužstvu. Vést jednu chvíli proti Chorvatům o třicet bodů, to je něco mimořádného. Všechno ale vycházelo z obrany, tu máme skutečně výbornou," uvažoval český pivot.

Češi ale zahráli skvěle i v útoku, především se nemuseli v zakončení spoléhat jen na duo Satoranský, Veselý a Chorvati měli zamotanou hlavu, když střídající Jelínek, který prožíval svůj nejlepší zápas na šampionátu, dal za čtyři minuty druhé čtvrtiny 11 bodů. „David se na šampionátu zatím spíše trápil, ale pořád věřil, že to zlomí. A dnes předvedl, čeho je schopen. Takové střely potřebujeme. Je dobře, že se v ofenzivě přidali další hráči," řekl Ginzburg.

Nakonec český tým sklidil za svůj výkon ovace vestoje. „Chorvaty viděl každý za favority, ale tyhle řeči jsem neposlouchal. Měli jsme jim co vracet z minulého mistrovství, tam nás poslali ze skupiny domů. Motivace se nemusela hledat, byl to zápas o čtvrtfinále. Připravili jsme se na něj dobře," uvažoval Veselý.

„Nikdo nám nevěřil, ale my si věřili. Prvním úspěchem byl pro nás postup ze skupiny. Druhým je účast ve čtvrtfinále. Podle mě patříme mezi nejlépe bránící týmy na turnaji. Musíme v tom pokračovat i v dalších třech zápasech, které nás čekají a uvidíme, co se ještě povede," uzavřel Ginzburg.

Reklama

Související témata: