Hlavní obsah

Kudy vede cesta do Ria? Boj bude složitý, basketbalisté ale mají kvalifikaci na dosah

Lille/Praha

Dlouho to znělo jako utopie, teď už je boj českých basketbalistů o olympijské hry v Riu aktuální. Na hry sice vede hodně složitá cesta, ale možnost zahrát si kvalifikaci mají reprezentanti, které na ME čeká ve středu čtvrtfinále se Srby, skutečně na dosah.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Obrovská radost Davida Jelínka (12), Jiřího Welsche (9), Petra Bendy (4) a Tomáše Satoranského (8) po postupu do čtvrtfinále ME.

Článek

Z ME se rovnou do Ria dostanou jen první dva týmy. „Třetí až sedmé místo ale zaručuje start v červencové kvalifikaci, kde se představí osmnáct zemí z celého světa. Odehraje se souběžně na třech dosud neurčených místech ve formě turnajů po šesti," připomíná reprezentační manažer Michael Šob s tím, že vítězové skupin postoupí na srpnové hry.

Obsazení kvalifikace určují kontinentální šampionáty. Evropská pětice bude známá v pátek, jasno už je v Africe (Angola, Tunisko, Senegal), Americe (Portoriko, Kanada, Mexiko) i v Oceánii (Nový Zéland) a 3. 10. se rozhodne i o třech asijských zemích.

„Z těch patnácti postoupivších států FIBA určí tři pořadatele kvalifikace a za ně do seznamu přibydou kontinentální náhradníci podle umístění na mistrovství," říká Šob. Z jeho slov vyplývá, že pokud by se alespoň jeden turnaj hrál v Evropě, Česko už nemůže jako čtvrtfinalista ME v olympijské kvalifikaci chybět.

Zahrají si čeští basketbalisté příští rok na OH v Riu?
Ano
61,4 %
Ne
38,6 %
Celkem hlasovalo 1002 čtenářů.

Reklama

Související témata: