Hlavní obsah

Veselý: Odehráli jsme dobrý zápas, ale Srbové jdou za zlatem

Lille/Praha

O další senzaci se už basketbalisté nepostarali, ale favorizovaným Srbům ve čtvrtfinále mistrovství Evropy statečně vzdorovali. České porážce před 8726 diváky v Lille ale nezabránili ani skvěle hrající Tomáš Satoranský s Janem Veselým, kteří dohromady dali 43 bodů.

Foto: Pool, Reuters

Srb Miroslav Raduljica a Jan Veselý ve čtvrtfinále mistrovství Evropy.

Článek
Fotogalerie

„Tomáš s Janem ukázali, že jsou to vynikající hráči, kteří před sebou mají zářivou budoucnost. Za všech okolností znovu dodávali energii týmu," uvažoval trenér Ronen Ginzburg. „Odehráli jsme podle mě dobrý zápas. Srbové tady jdou za zlatem, my nemusíme mít hlavu dole a ještě tady máme o co hrát," tvrdil pro Českou televizi pivot Veselý. „Stál proti nám soupeř nejvyššího levelu, jenž nás přiměl svou kvalitou k chybám v obraně a extrémně mu vycházela rotace hráčů," mínil Vojtěch Hruban.

Největší problémy české obraně dělali pivoti Raduljica a Erceg, k tomu tvrdil srbskou muziku tvůrce hry Teodosič. „K tomu, abyste ho zastavili, občas potřebujete policii a tu my na své straně neměli," zalitoval pro ČTK kouč. „Srbové se na nás perfektně připravili, hráli účinnou nátlakovou obranu a snažili se mě odříznout od volných střel," vykládal do televizní kamery Satoranský.

„Pod tlakem soupeře jsme udělali i víc ztrát. Ale nejsme jediní na turnaji, kdo měl problém zastavit útok Srbů, kteří jsou pro mě horkými adepty na titul. Musím složit kompliment svým hráčům, ale i soupeři. Zahrál opravdu skvěle. My však se Srby ale dlouho drželi krok, jsem tedy oprávněně hrdý na svůj tým. Hrajeme tu skvělý turnaj a myslím, že si zasloužíme ještě jedno vítězství," naznačil trenér Ginzbur.

Ani čtvrtfinálovou porážkou totiž turnaj pro Česko nekončí. Teď bude ve hře účast v olympijské kvalifikaci a národní tým na to má dva pokusy. Doufají, že to vyjde hned ve čtvrtek proti Itálii, nebo pak bude šance ještě v pátek při utkání o 7. místo proti horšímu ze souboje Řeků s Lotyši.

Reklama

Související témata: