Hlavní obsah

Itálie - Česko 85:70Basketbalisté v kvalifikaci o Rio ještě nejsou. Nepřemohli únavu ani Italy

Lille
Aktualizováno

První pokus, jak se dostat do olympijské kvalifikace, se českým basketbalistům na ME ve francouzském Lille nezdařil. Proti Italům marně hledali šťávu, při zřetelné únavě měli potíže v obraně i útoku a nakonec prohráli 70:85. V pátek od 18.30 h tak musí sehrát s Lotyšskem zápas o konečné 7. místo, které jako poslední garantuje boj o Rio.

Foto: Michel Spingler, ČTK/AP

Český basketbalista Tomáš Satoranský během čtvrtfinálového duelu mistrovství Evropy se Srbskem.

Článek

Italové sice měli po prohraném čtvrtfinálovém prodloužení s Litvou sotva 19 hodin na odpočinek, jenže na hřišti to od začátku vypadalo, že s větší únavou se přece jen perou čeští hráči. Osmé utkání během třinácti dnů se na nich projevovalo daleko víc než na soupeři.

Basket v podání národního týmu tedy už nebyl tak svižný jako v předchozích zápasech šampionátu, hlavně české hře téměř scházel rychlý protiútok. Reprezentanti zpočátku drželi krok zásluhou střeleckých dispozic Veselého a Satoranského, jenže další hráči se k nim nebyli v koncovce schopni přidat, a to bohužel ani z jasných pozic.

Soupeř spoléhal hlavně na hvězdy z NBA. Bargnani (Brooklyn), Belinelli (San Antonio) a Gallinari (Denver) se poměrně snadno prosazovali jeden na jednoho, k tomu slušnou porci italských bodů přidal i Houstonem draftovaný Gentile. Česká obrana proti nim trochu poztrácela ten agresivní glanc, který ji během celého šampionátu zdobil.

Náskok už nepustili

Když se počet českých ztrát za první polovinu utkání narostl na osm, Italové v závěru druhé čtvrtiny přece jen trochu utekli ve skóre. Viditelně tím získali křídla, začali si v útoku daleko víc troufat a po trojce Gallinariho čtvrt hodiny před koncem vedli 56:43 a tento náskok už nepustili.

Národní tým zejména v obraně postrádal tu správnou jiskru, neujala se ani zóna. Italové jen během třetího dějství nasázeli šest trojek (celkem v utkání 8) a šli velmi sebevědomě za výhrou, která pro ně znamenala ukončení turnaje na děleném 5. místě. České mužstvo, jehož nejlepší střelec Veselý v závěru ještě utrpěl pořádný šrám pod levým okem, čeká poslední vystoupení v pátek.

Lotyšsko dobře začalo, ale boj o OH má jistý Řecko

Řekové už mají jistotu, zahrají si kvalifikaci o olympijské hry. Porazili Lotyšsko 97:90 a skončí na pátém místě.

Lotyšsko přitom mělo zápas skvěle rozehraný, hned v úvodu získalo jedenáctibodový náskok. Pak se sice Řecko vzpamatovalo, ale na rozmezí poločasů znovu odpadlo a dovolilo soupeři šňůru 24:0.

Lotyši tak získali vedení až o 17 bodů, jenže následoval drtivý nápor Řecka, které se ještě ve třetí čtvrtině stihlo přiblížit na jediný bod. Ve čtvrté části pak obrat dokonalo, i když se na palubovce strhla přestřelka a celkem deset střelců se dostalo na dvouciferný počet bodů.

Gasol 40 body dotáhl Španěly do finále

Francouzi neobhájí titul. V semifinále prohráli 75:80 po prodloužení se Španěly, kteří mohou navázat na tituly z let 2009 a 2011. Zasloužil se o to zejména Pau Gasol, který nastřílel 40 bodů včetně posledních osmi v prodloužení. Francii nepomohla ani podpora domácího prostředí v Lille a rekordní návštěva 27 tisíc fanoušků. Druhého finalistu a zároveň jistého účastníka olympijských her v Riu určí páteční zápas mezi Srbskem a Litvou.

Španělé sice v Lille postrádají několik svých hvězd z NBA, ovšem tu největší přivezli. Jeden z nejlepších Evropanů v historii Pau Gasol znovu předvedl své umění a táhl tým po celý zápas.

Vždy, když už se zdálo, že Francie odskočí, zaúřadoval Gasol a udržel španělské naděje. Bylo tomu tak i v poslední čtvrtině, kdy spolu se Sergiem Rodríguezem smazal osmibodové manko a dokonce zařídil tříbodové vedení. Jenže 14 vteřin před koncem vyrovnal trojkou Nicolas Batum a poslal zápas do prodloužení.

I v něm to byl Gasol, kdo rozhodl. Nejprve ho Francie dvakrát ubránila, přesto koncovka patřila jemu. Šestkami a dvěma smeči po útočném doskoku získal Španělsku vedení. Batum sice mohl znovu srovnat, ale neproměnil ani jeden trestný hod a Gasol tak završil španělské vítězství dalším košem.

Čtyřiceti body vytvořil Gasol nový rekord letošního šampionátu. Šlo zároveň o nejvíce bodů jednoho hráče v utkání na Eurobasketu od roku 2001, kdy dal Němec Dirk Nowitzki 43 bodů.

ME basketbalistů, o 5. - 8. místo:
Itálie - Česko 85:70
Nejvíce bodů: Bargnani 21, Gallinari a Gentile po 15, Belinelli 12, Aradori 7 - Veselý 26, Satoranský 12, Schilb 8, Hruban a Houška po 5. Rozhodčí: Lottermoser (Něm.), Jovčič (Srb.), Viator (Fr.). Fauly: 18:18. Trestné hody: 20/17 - 17/11. Trojky: 8:5. Doskoky: 38:28. 8726 diváků, čtvrtiny 21:21, 21:16, 32:17, 11:16.
Řecko - Lotyšsko 97:90 (17:24, 37:44, 60:61)
Nejvíce bodů: Burusis 20, Spanulis 16, Calanthes a Antetokunmpo po 15 - Janičenoks 22, Mejeris a Bertans po 14, Meiers 13
Semifinále:
Španělsko - Francie 80:75 po prodl. (17:20, 32:33, 48:56, 66:66)
Nejvíce bodů: P. Gasol 40, Rodríguez 15, Fernandez, Mirotic a Llull po 7 - Batum a De Colo po 14, Lauvergne 11, Parker a Gelabale po 10.

Reklama