Hlavní obsah

Poslední šance uhrát kvalifikaci o Rio? To bude naše finále, říká Satoranský

Lille/Praha

Byli smutní a viditelně vyčerpaní, ale čeští basketbalisté na ME pořád ještě zůstali i ve hře o postup do olympijské kvalifikace, i když první šanci s Italy nevyužili. Druhou budou mít v Lille v pátečním zápase o konečné 7. místo proti Lotyšům, kterým budou navíc chtít oplatit porážku ze základní skupiny v Rize.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Tomáš Satoranský na ilustračním snímku z utkání s Chorvaty.

Článek

„Vidina olympijské kvalifikace je motivací pro nás všechny, abychom se v pátek pokusili vyždímat k výkonu, který nás do ní ještě posune. Nedá se nic dělat, musíme se připravit na ten definitivně poslední zápas a při něm tam nechat úplně všechno. Tohle bude naše finále," uvedl pro Českou televizi rozehrávač Tomáš Satoranský a připustil, že hráči národního týmu nepůsobili proti Italům tak energicky jako v předchozích zápasech.

Navíc jim neseděl styl soupeře, založený na akcích jeden na jednoho, proti čemuž nezafungovala správně ani obrana. Na všech reprezentantech už bylo znát vyčerpání. Znovu to přitom byli Satoranský s Veselým, kdo držel národní tým dlouho v kontaktu s favoritem, ovšem v útoku postrádali větší podporu spoluhráčů.

„Došly nám síly, to asi bylo vidět. Nezdobil nás ten rychlý a agresivní basket jako dosud. Navíc jsme špatně bránili, byla tam i chabá výpomoc. Italové mají silové typy a jdou až do koše, to nám dělalo velké problémy," připustil pro ČTK pivot Pavel Houška.

Během třetí čtvrtiny pak Česko bohužel inkasovalo 32 bodů, když se Italům rozstřílely zdálky hvězdy z NBA Gallinari s Bargnanim. „Tam to nezadržitelně ujelo, nechali jsme je moc lacino střílet a oni se prostě umí prosadit i z hodně těžkých pozic." uvědomil si Satoranský „Italové předvedli neskutečnou individuální sílu. Nám trochu scházela šťáva, abychom to jejich ofenzivní ladění nějak zastavili," litoval trenér Ronen Ginzburg.

Nepovedený zápas s Italy je nutné bleskově hodit za hlavu. Doslova o vše se bude hrát proti Lotyšům. „Musíme se z toho rychle oklepat, poskládat si vše správně v hlavě a věřit, že to proti Lotyšsku nakonec dokážeme. Bude to velice náročné, třetí těžký zápas ve třech dnech. Nezbývá než se absolutně zkoncentrovat. Byla by ohromná škoda, kdybychom po tom všem měli skončit osmí," věděl kapitán Jiří Welsch.

Reklama