Hlavní obsah

Gasol je démon. Francii v semifinále vyřídil čtyřiceti body

Lille/Praha

Byl to velký večer španělského pivota Paua Gasola. V semifinále nasázel Francouzům 40 bodů, což je absolutní číslo letošního ME basketbalistů a především svou osmibodovou šňůrou v závěru prodloužení rozhodl o tom, že domácí neobhájí titul. Francie před rekordní návštěvou 26 922 diváků přitom vedla 75:72 ještě půldruhé minuty před koncem nastavení, jenže pak se trefoval do koše pouze 35letý pivot Chicaga.

Foto: Juan Carlos Hidalgo, ČTK/AP

Španělský basketbalista Pau Gasol (vlevo) smečuje do koše během semifinálového duelu evropského šampionátu proti Francii.

Článek

„Je to démon, na turnaj se extrémně dobře nachystal. Spoluhráči ho navíc ve hře skvěle nacházejí, v pravý čas a v těch správných situacích. A za to je musím ocenit," tvrdil trenér Španělů Sergio Scariolo.

V Lille sice Španělsko postrádá několik svých hvězd (Navarro, Rubio, Ibaka, Calderon, M. Gasol), ovšem za absolutního hrdinu je teď P. Gasol, jenž v semifinále pod košem doslova řádil, ať už smečemi nebo neomylností v trestných hodech. „Bylo to o tom nebát se, jít si pro faul nebo dohrát akci. Neuvěřitelný zápas, asi jsme to ale chtěli v koncovce víc než Francouzi," řekl starší z obou bratrů Gasolových.

Gasol přidal i dvouciferný počet doskoků

Jeho čtyřicet bodů v utkání je pak největší příspěvek jednoho hráče na ME od roku 2001, kdy Němec Nowitzki nastřílel 43 bodů. Bylo to extrémně těžké, ale dal jsem do toho úplně všechno, co jsem v sobě měl," říkal Gasol, jenž si připsal i 11 doskoků a bylo na něj celkem jedenáct faulů.

Francouzi však byli pořádně otráveni a Rudy Gobert, jenž pro pět osobních chyb nedohrál, si neodpustil jedovatou poznámku. „Těžko se dá hrát, když se tě někdo může dotknout, ale ty jeho nemůžeš. Obě ruce na těle soupeře, to je přece faul. Tady to ale občas platilo jen na jedné straně," zlobil se domácí reprezentant.

Gasol připouštěl zvýšenou motivaci.„Dosud mám v živé paměti čtvrtfinálovou madridskou porážku s Francouzi na loňském mistrovství světa, teď jsme jim to v opačném gardu přesně vrátili," těšilo hvězdu Španělů, kteří si zajistili nejen finále, ale i postup na OH do Ria. O druhou přímou letenku budou dnes večer bojovat Srbové s Litvevci. Francie bude muset hrát olympijskou kvalifikaci a navíc už 22 let platí, že domácí tým na zlato z ME nedosáhne.

Reklama

Související témata: