Hlavní obsah

Sny se plní, takže třeba vyjde i ta olympiáda, věří Ginzburg

Od prvního dne ve funkci trenér českých basketbalistů Ronen Ginzburg snil o tom, že se s týmem podívá na olympijské hry. A první krok k tomuto cíli udělal na Eurobasketu, kde dovedl své svěřence k historickému sedmému místu a účasti v kvalifikaci o Rio de Janeiro. Ví, že kvalifikační turnaj bude velmi těžký, protože z 18 týmů postoupí jen tři, přesto věří, že se sen může stát skutečností.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Trenér české basketbalové reprezentace Ronen Ginzburg během čtvrtfinále ME se Srbskem.

Článek

"Když jsem vzal tuhle práci a řekl jsem, že budeme hrát o olympiádu, tak se mi všichni smáli. Ale já tomu věřil od první minuty. Stále to bude hodně těžké, ale občas se sny plní, takže se třeba dostaneme až na olympiádu," řekl Ginzburg v rozhovoru s českými novináři. "Ale už jen dostat český basketbal na sedmé místo na mistrovství Evropy je vynikající," dodal.

Sedmé místo si čeští basketbalisté vybojovali triumfem 97:70 nad Lotyšskem, k němuž došli po výborném výkonu, přestože odehráli už devátý zápas ve 14 dnech a opory byly na pokraji sil. "Je až šílené, co kluci předvedli. Navíc jsme proti Lotyšsku neměli zraněného Petra Bendu. Od hráčů to byla velká oběť a já jim za to skládám velkou poklonu. Ukázali velkou morálku," chválil Ginzburg.

Výsledkem je pět vítězných zápasů, tedy více než na třech předchozích ME dohromady. Až na Lotyšsko, kterému prohru basketbalisté oplatili, podlehli jen velmocím Srbsku, Itálii a Litvě, která došla až do finále.

"Máme za sebou skvělý turnaj a historický úspěch pro českých basketbal. Myslím, že 30 let nebyl lepší výsledek. Navíc jsme hráli velmi hezký basketbal. Mám ohlasy lidí, kteří basketbalu rozumí, že se jim naše hra hodně líbila. Občas se nedařilo proti těm opravdu velkým týmům, ale alespoň máme co zlepšovat do kvalifikace," usmíval se Ginzburg.

Radost mu dělá i to, že kromě olympijské kvalifikace tým vybojoval i přímou účast na příštím mistrovství Evropy za dva roky. "To je možná ještě důležitější než olympijská kvalifikace. Nemusíme totiž řešit kvalifikační boje a můžeme se v klidu připravovat a budovat tým na rok 2017," dodal izraelský kouč.

Věří, že český tým může mít ještě lepší výsledky. "Samozřejmě je třeba dostat do týmu další konkurenceschopné hráče. Máme poměrně úspěšnou generaci narozenou v roce 1995. Navíc hráči jako Jakub Šiřina, který tu tolik prostoru nedostal, získají další zkušenosti a za dva roky nepojedou na ME jako někam na Mars, ale budou vědět, co je čeká. Takže věřím, že v této výkonnosti budeme pokračovat a že to nebyla výjimka," prohlásil Ginzburg.

Věří, že tomu pomůže i Česká basketbalová federace, která podle něj v poslední době začala s výraznou reformou. "Za tento úspěch chci poděkovat všem hráčům, ale i členům realizačního týmu, kteří odváděli skvělou práci. A také je třeba poděkovat ČBF za to, že změnila své přemýšlení a stále více a více podporuje český basketbal," prohlásil Ginzburg na tiskové konferenci. "Vidím hodně vůle dělat změny. Tento úspěch je start. Lidé z vedení se rozhodli zlepšit český basketbal a věřím, že další úspěchy budou následovat," dodal.

Za jeden z klíčových bodů, který by měl pomoci dál rozvíjet český basketbal, je pomoc klubům, aby startovaly v evropských pohárech a hráči z české ligy tak měli mezinárodní konfrontaci. "Teď hraje poháry jen Nymburk. To není dobrá situace. Přitom poháry jsou to, co hráčům přináší zkušenosti s touto úrovní basketbalu. Potřebujeme, aby hráči z ligy jako Jakub Šiřina hráli Eurocup, aby se ještě zlepšovali. Kluby umí vychovávat hráče, jen je k tomu třeba získat více peněz, aby hráči měli možnost talent ještě více rozvíjet," dodal Ginzburg.

Reklama

Související témata: