Hlavní obsah

Volejbalisté se na MS utkají ve skupině s Italy a Američany

TOKIO

Čeští volejbalisté se na mistrovství světa v listopadu příštího roku utkají v základní skupině C v Naganu postupně s týmy Íránu, Itálie, USA, Venezuely a Bulharska. Rozhodlo o tom úterní losování v Tokiu, které české reprezentanty spíše potěšilo. Vybojovat jedno ze čtyř postupových míst do druhého kola šampionátu s evropskými protivníky a Američany považují za reálný.

Článek

"Italové jsou nejlepší z těch favoritů, které jsme mohli dostat," řekl ČTK kapitán Martin Lébl, který italský volejbal velmi dobře zná ze čtyřletého působení v Perugii. "Určitě jsou hratelnější než Brazilci nebo Rusové. Ze základní šestky jsme všichni v Itálii hráli nebo hrajeme, takže je známe. Bude to pro nás pikantní," dodal reprezentační blokař.

Italové v 90. letech třikrát získali světové zlato a jsou úřadujícími mistry Evropy. Výběr Spojených států obsadil na právě skončeném Světovém poháru druhé místo za suverénními Brazilci. Čeští volejbalisté se před losováním ocitli v nejslabším koši, protože jim ve světovém žebříčku patří 23. místo a nasazená Venezuela, Bulharsko i Írán jsou na základě výsledků ze světových a kontinentálních soutěží před nimi.

Snaživý tým

S Bulhary mají čeští volejbalisté vyrovnanou bilanci, Lébl měl šanci na vlastní kůži poznat i íránskou hru. "Trenér, který mě v Perugii vedl před třemi lety, vede íránský nároďák, takže občas přijedou na přáteláky. Je to snaživý tým, bude důležité je nepodcenit," dodal na adresu soupeře, proti němuž za rok Češi mistrovství světa zahájí.

Jako nejschůdnější se českým odborníkům před losováním jevila skupina A, do jejíhož čela byli nasazeni domácí Japonci, až šestnáctý tým světového žebříčku. Ve skupině B budou hrát volejbaloví vládci posledních let Brazilci, obhájci titulu a olympijští vítězové, a Francouzi, kteří na předchozím šampionátu v roce 2002 získali bronz. Ve skupině D pak budou nejspíš o první místo usilovat Srbové a Rusové, úřadující vicemistři Evropy i světa.

Nahrávač Petr Zapletal los označil za docela dobrý. "Itálie, USA a Bulharsko, to jsou naši největší soupeři. Írán je pro mě neznámou, ale neměli bychom mít s ním problémy. Z Venezuely znám jen Gomeze," připomněl univerzála, proti němuž nastupoval v řecké lize. V současné době během angažmá v Polsku zase má Zapletal šanci poznat několik členů americké reprezentace.

Los mohl dopadnou hůř

Také bývalý reprezentační trenér Pavel Třešňák prohlásil, že losování mohlo dopadnout i mnohem hůř. "Italové jsou kvalita sama, Venezuelu táhne dobrá generace. Ale s Bulhary jsme určitě schopní hrát a Američané třeba teď dokázali porazit Itálii, ale jindy zase zahrají jen průměrně. Nebál bych se jich," řekl ČTK.

Základní část šampionátu se bude hrát ve čtyřech skupinách po šesti týmech, které dnes rozdělila ruka japonské miss Lisy Kumeové. Ženy budou v Japonsku bojovat o medaile od 31. října do 16. listopadu, ale bez účasti českých volejbalistek, které se neprobojovaly z kvalifikace. Mužský turnaj začne hned po ženském finále a vyvrcholí 3. prosince 2006. Hrát se bude celkem v deseti městech.

Před čtyřmi lety skončili Češi na třináctém místě.

Z každé skupiny se do druhého kola šampionátu probojují čtyři celky, v nově vzniklých osmičlenných skupinách se týmům započítají výsledky tří zápasů s dalšími postupujícími. První a druhé místo znamená postup do semifinále, hrát se bude i o konečnou pátou až osmou pozici. Které čtveřice vytvoří osmifinálové skupiny E a F, zatím není známo.

Před čtyřmi lety na MS v Argentině skončil český tým pod vedením Julia Velaska na třináctém místě. V současnosti Češi trenéra nemají, svaz chce tento post obsadit nejpozději v lednu. Po evropském šampionátu vypršela smlouva Francouzi Laurentu Tilliemu; trenér, který v červenci s mužstvem vybojoval postup na MS, mezi kandidáty na post reprezentačního kouče zůstal.

Rozlosování MS:
Muži:
Skupina A (Saitama): Japonsko, Argentina, Polsko, Egypt, Portoriko, Čína.
Skupina B (Fukuoka): Brazílie, Francie, Řecko, Kuba, Německo, Austrálie.
Skupina C (Nagano): Itálie, USA, Venezuela, Bulharsko, Írán, Česká republika.
Skupina D (Sendai): SČH, Rusko, Korea, Tunisko, Kanada, Kazachstán.
Ženy:
Skupina A (Tokio): Japonsko, Korea, Polsko, Tchaj-wan, Keňa, Kostarika.
Skupina B (Sapporo): Čína, Rusko, Německo, Dominikánská republika, Ázerbájdžán, Mexiko.
Skupina C (Kóbe): Brazílie, USA, Nizozemsko, Portoriko, Kazachstán, Kamerun.
Skupina D (Nagoja): Itálie, Kuba, Turecko, Egypt, Peru, SČH.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články