Hlavní obsah

Česko - Rumunsko 3:0Volejbalistky začaly na ME skvěle! Rumunským skalpem udělaly důležitý krok k postupu

Eindhoven

České volejbalistky vstoupily do mistrovství Evropy v nizozemském Eindhovenu parádně, když po 73 minutách porazily v úvodním utkání skupiny D Rumunsko 3:0 po setech 25:13, 25:18, 25:15. Reprezentantky tím udělaly důležitý krok za postupem, jejich dalšími soupeřkami budou v neděli Srbky a v pondělí Němky.

Článek

Prakticky celé utkání odehrála základní sestava Havlíčková, Havelková, Mlejnková, Sajdová, Smutná, Trnková s využitím Kovářové na liberu a účinným nasazováním střídajících Hodanové a Toufarové na servis místo blokařek.

Roli první nahrávačky svěřil trenér Carlo Parisi tentokrát Smutné a ta se mu odvděčila výborným výkonem. Od začátku hodně dobře fungoval český blok na síti a při servisu Mlejnkové se podařilo odskočit do vedení 5:2. Obecně každým podáním dostávaly reprezentantky Rumunsko pod tlak, výrazně lepší byly i na příjmu.

Útok byl nejčastěji zakončovaný přes Havlíčkovou, při podání Hodanové pak české volejbalistky utekly čtyřmi body v řadě až na 21:9 a první set získaly za 25 minut hladce 25:13. Ve druhém Rumunsko vedené argentinským trenérem Gallardem trochu zvedlo hlavu, když zlepšilo obrannou činnost, nicméně do vedení se vůbec nedostalo.

Útok obstarávala především Havelková, která byla jasně nejčastěji bodující českou hráčkou. Stav 19:16 byl dobrou pozicí pro národní tým do koncovky. Navíc trenérovi vyšel tah se střídající Toufarovou na servis a čtyři body v řadě dovedly reprezentantky až k setbolu. Ten proměnily po 24 minutách trvání druhého setu.

Parisi: Takový výsledek jsme potřebovali

Teprve začátek třetí sady přinesl poprvé v utkání rumunské vedení, ale nebylo to nikdy o víc než jeden bod. Při servisu Mlejnkové se ale povedlo utéct ve skóre na 16:9 a o českém vítězství už nebylo pochyb. Na straně národního týmu byla větší herní jistota, především v útočném projevu a kvalitě servisu i příjmu. Reprezentantky se radovaly z přesvědčivé výhry, stejně jako hrstka fanoušků s českými vlajkami mezi 440 diváky v eindhovenském hledišti.

„Přesně takový výsledek jsme na úvod mistrovství potřebovali. Oceňuji jak přístup, tak výkon celého týmu," uvedl po utkání kouč českého týmu Carlo Parisi a ocenil, jak sebevědomě a přitom herně ukázněně šly české reprezentantky za svým cílem

Smečařka Helena Havelková zapsala na konto družstva 27 bodů. „Věděly jsme, že porazit Rumunky může být klíčové pro postup. Utkání ale vyznělo jednoznačně v náš prospěch. Věděli jsme, jak chceme hrát a tak jsme také hráli. Musíme ale počítat s tím, že příští soupeř Srbsko bude daleko obtížnější," řekla legionářka z polské Police.

Mistrovství Evropy volejbalistek v Nizozemsku a Belgii:
Skupina D (Eindhoven):
ČR - Rumunsko 3:0 (13, 18, 15)
Rozhodčí: Gril (Slovin.), Dobrev (Bulh.). Čas: 73 min. Diváci: 440.
Sestava a body ČR: Havelková 27, Trnková 5, Havlíčková 14, Mlejnková 8, Sajdová 6, Smutná 1, libero Kovářová - Hodanová 1, Toufarová 1, libero Dostálová. Trenér: Parisi.
Nejvíce bodů Rumunska: Salaoruová 11, Bacsisová 7.
Srbsko - Německo 3:0 (18, 22, 19).
Skupina A:
Nizozemsko - Slovinsko 3:0 (12, 14, 22)
Itálie - Polsko 3:1 (20, -21, 17, 16).
Skupina B:
Belgie - Maďarsko 3:0 (15, 8, 18),
Turecko - Ázerbájdžán 3:0 (21, 26, 13).
Skupina C:
Rusko - Bulharsko 3:0 (6, 14, 25)
Bělorusko - Chorvatsko 3:0 (19, 18, 24).

Reklama

Související témata: