Hlavní obsah

Hvězda spadla z nebe! Milióny jsou pryč, nyní vypomáhá ve Starbucks

New York

Třináct sezón ve slavné NBA, čtyři účasti v Utkání hvězd prestižní basketbalové ligy světa a pohádkový plat. Vin Baker prožíval sen zámořských dětí. Ale to už je minulost. Dnes si třiačtyřicetiletý americký olympijský vítěz z roku 2000 ze Sydney vydělává na každodenní chlebíček jako pomocník ve Starbucks.

Foto: Profimedia.cz

Vin Baker (vlevo) v dresu Seattlu v souboji s Dalem Davisem z Portlandu na archivním snímku z roku 2002.

Článek

Jak se to mohlo stát?

Na začátku 90. let patřil Baker k nejlepším křídelním hráčům NBA. V roce 1997 podepsal už jako uznávaný plejer v Seattlu sedmiletý kontrakt, který mu zajišťoval výdělek 86 miliónů dolarů. Později ale jeho kariéra nabrala strmý pád a během angažmá v Bostonu (kde byl mimo jiné i spoluhráčem Jiřího Welsche - pozn. aut.) v letech 2002 až 2004 absolvoval protialkoholní léčbu.

Podmínky programu, jenž měl podstoupit jako součást odvykací léčby, však několikrát nedodržel, kvůli jízdě pod vlivem návykové látky měl zase oplétačky s policí. A tak trenérovi Jimu O´Brienovi i vedení Celtics došla trpělivost. Po vyhazovu z Bostonu ještě sporadicky nastupoval za čtyři různé kluby New York Knicks, Houston, LA Clippers a Minnesotu. V roce 2006 v NBA definitivně skončil.

„Byl jsem alkoholik. Měl jsem obrovský talent i štěstí, ale všechno jsem prohrál," přiznal nedávno hořce v interview pro Providence Journal.

Nelehký boj s démony

Žádný sladký život ho po skončení kariéry nečekal. Trenér, hráčský poradce či fitness expert? Kdepak. Démon alkohol a série finančních přehmatů při podnikání Bakera postavily před tvrdou realitu. Přišel o dům v Durbanu, zavřel i prodělávající restauraci Vinnie´s Saybrook Fish House. Někdejší milionář byl téměř na dně.

Nakonec vzal zavděk nabídkou Howarda Schultze, bývalého vlastníka Seattle SuperSonics, a nastoupil ve Starbucks. Jako řadový zaměstnanec....

„Tahle společnost mi dala šanci a já ji chci využít, postarat se o rodinu. Zákazníci mě poznávají, lidé kolem mě jsou tady fantastičtí. Každé ráno vstávám s novou energií, ani stopa po myšlence na alkohol," tvrdí s 211 centimetry nejvyšší a pravděpodobně i světově nejproslulejší zaměstnanec známého obchodního řetězce kaváren.

Život mu ukázal obě strany mince, mladé sportovce chce Baker před podobným osudem varovat. „Když už nemáš žádnou perspektivu, nevidíš rozdíl mezi jedním či patnácti milióny dolarů, to je opravdu nebezpečné. To je přímá cesta k definitivní prohře. Poznal jsem, co znamená mít hodně peněz. Hodně problémů."

Novou životní etapu otec čtyř dětí považuje za výzvu a sebelítostí rozhodně netrpí: „Mohl jsem skončit ve vězení nebo zemřít. Tak, jak to v řadě podobných případů bývá."

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články