Hlavní obsah

Francouzským novinám hrozí žaloba. Upozornily na Gasolovu spolupráci s kontroverzním lékařem

Madrid

Francouzskému deníku Le Monde hrozí za kritický článek o španělském basketbalistovi Pauovi Gasolovi miliónová žaloba. Kvůli článku, jenž upozorňuje na spolupráci hvězdy NBA s kontroverzním lékařem zapleteným do dopingu, už španělské ministerstvo sportu připravuje žalobu kvůli porušení práva na ochranu osobnosti.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Španěl Pau Gasol táhnul svůj tým do finále ME přes francouzské soupeře.

Článek

Le Monde uveřejnil blog s názvem "Tajemství mládí Paua Gasola", v němž autor píše o spolupráci pětatřicetiletého basketbalisty s doktorem Nicolásem Terradosem. Tento sportovní lékař byl mimo jiné v roce 1998 zatčen v rámci skandálu cyklistické stáje Festina a obviněn z toho, že dodával jezdům dopingovou látku EPO. Později byl však viny zproštěn.

Španělské ministerstvo označilo informace listu za "součást systematické kampaně, která má poškodit reputaci španělského sportu." Vydavatel Le Monde Jérome Fenoglio označil obvinění za absurdní.

Sám Gasol komentoval diskuze o své spolupráci s Terradosem v klidu. "Pokud si někdo myslí, že musím brát nedovolené látky, abych hrál na této úrovni, beru to jako kompliment," řekl španělským médiím.

Hvězdný pivot Chicaga Gasol zazářil na nedávném mistrovství Evropy, kde dovedl Španělsko k titulu. Dvojnásobný vítěz NBA byl nejlepším střelcem turnaje a získal i ocenění MVP pro nejužitečnějšího hráče. Článek v Le Monde vyšel den poté, co Gasol ve vítězném semifinále proti Francii zaznamenal 40 bodů a 11 doskoků.

Reklama

Související témata: