Hlavní obsah

Belgie - Česko 3:1Volejbalistky cestu do čtvrtfinále nenašly a nakonec je stihl herní kolaps

Antverpy

Na cestě do čtvrtfinále zůstala stažená belgická závora. Účinkování českých volejbalistek na letošním mistrovství Evropy končí, v téměř dvouhodinovém souboji o postup nestačily v Antverpách na domácí Belgii. S obhájkyněmi bronzu prohrály 1:3 po setech 12:25, 25:23, 21:25 a 9:25.

Foto: Český volejbalový svaz, Facebook

České volejbalistky během utkání s Belgií na ME.

Článek

Začátek existenčního zápasu se českému týmu před bouřlivou kulisou téměř čtyř tisícovek diváků v antverpské hale vůbec nepovedl, už za stavu 0:5 si trenér Parisi bral oddechový čas a snažil se hráčky nějak srovnat a koncentrovat. Bohužel ani potom se ještě nepodařilo dostat van Heckeovou ze servisu. Nakonec z toho byla sedmibodová šňůra Belgičanek.

Domácí tým výrazné vedení uklidnilo možná až moc, zlepšení české hry na síti doplněné i zpřesněním útočného projevu se odrazilo na korekci skóre. Účinnější bloky v podání reprezentantek sice přinesly snížení na 10:11, jenže Belgie zase při podání Albrechtové odpověděla pěti body v řadě a česká obrana i celkově hra v poli se úplně rozpadla.

Druhý set Češky zvládly

Výkon belgického libera Courtoisové byl v těch okamžicích jasně lepší než příjem z rukou Kovářové, obecně ale národní tým kupil hodně chyb. Nakonec celá situace vedla během prvního setu ke střídání nahrávačky, místo Smutné tak šla brzy na palubovku Vincourová. Zastavit rozjeté soupeřky se ale ani takhle nepovedlo, po 24 minutách Belgie snadno získala úvodní set.

Českému družstvu však výrazně pomohlo, když se hned v úvodu druhého setu v útočném projevu chytily Havlíčková s Havelkovou. Promítlo se to do herní sebedůvěry všech reprezentantek, brzy vybudované vedení až o šest bodů jim vrátilo úsměv do tváří. Za stavu 22:15 si český tým vytvořil hodně dobrou pozici pro koncovku druhé sady, která se po 34 minutách skutečně stala jeho kořistí. I když dokázal proměnit teprve šestý setbol.

Hodně rozpačitý pak měl národní tým také vstup do třetí části a při servisu Dirickxové rychle prohrával 1:6 a zase přišel prostor pro Parisiho, aby při oddechovém čase hráčkám tak trochu umyl hlavu. Problémem pro ně začínaly být hlavně smeče van Heckeové, které se ani různým stylem nedařilo bránit. Naopak Havlíčková, kterou přes zápasem postihly silné žaludeční potíže, začínala při svých útocích znovu chybovat.

Střídání nahrávačky nepomohlo

Dotáhnout ztrátu z úvodu třetího dějství se českým reprezentantkám přes další střídání nahrávačky už nepodařilo. Snahu o to torpédovaly hlavně zbytečné chyby v poli a nepřesné zakončení proti belgickým blokům. Obhájkyně bronzu proměnily hned první setbol a po 31 minutách třetího setu tak získaly v zápase znovu navrch.

Ba co hůř. Jakoby reprezentantky byly nepoučitelné, také čtvrtou sadu začaly úplně zoufale. Kazily na síti i v poli, dostat kapitánku Leysovou ze servisu se podařilo teprve za stavu 0:8. Poslední oddechový čas, který měl Parisi k dispozici, si vybral za krajně nepříznivého skóre 3:13.

Jenže už asi nebyl žádný způsob, jak utrápený a v křeči hrající národní tým probrat. Nedařilo se vůbec nic a závěr utkání, to už byl totální kolaps. Česko se tak stejně jako minule mezi elitní osmičku na ME nedostalo a to je přece jen míň, než se od družstva čekalo.

Bylo to o psychice

„Bylo to utkání o psychice, přesně jak jsem předvídal. Bohužel naše hráčky to v hlavě nezvládly a projevilo se to hlavně v tom, jakým způsobem si nechaly utéct začátek prvního, třetího i čtvrtého setu. Belgie pokaždé získala výraznější vedení a s ním klid, nám pak chyběla herní jistota a kazilo se víc než bylo únosné," mrzelo trenéra Carla Parisiho, podle nějž definitivní ztráta herní sebedůvěry reprezentantek přišla ve třetím setu, když v závěru předchozího s velkou námahou proměnily až šestý setbol a vzápětí začaly další dějství znovu velmi špatně.

Zejména na Anetě Havlíčkové bylo znát, že není v optimální kondici. Její úspěšnost v zakončení ale byla pouhých 24 procent, většinu útoku ji zastavily belgické bloky. „Nešlo nám skoro nic, hlavně jsme si nechaly soupeřky vždy trestuhodně ujet. Těžko se hledá vysvětlení pro tak špatné začátky setů," litovala česká hráčka.

Mistrovství Evropy volejbalistek - baráž o čtvrtfinále v Antverpách
Belgie - Česko 3:1 (12, -23, 21, 10)
Základní sestava Česka: Havlíčková, Havelková, Mlejnková, Sajdová, Purchartová, Smutná a libero Kovářová. Střídaly Vincourová, Vanžurová, Hodanová, Trnková, Toufarová.
Další utkání:
Německo–Maďarsko 3:0 (18, 17, 14)
Itálie–Chorvatsko 3:0 (22, 21, 20)
Polsko–Bělorusko 3:2 (17, 13, -22, -20, 12).
Ve čtvrtfinále se 1. října utkají:
Turecko–Německo
Rusko–Itálie
Nizozemsko–Polsko
Belgie–Srbsko.

Reklama

Související témata: