Hlavní obsah

Česko - Nizozemsko 1:3Volejbalisté začali ME prohrou, hlavu zvedli jen v jednom setu

Čeští volejbalisté platí na mistrovství Evropy za outsidera sofijské skupiny, přesto by se chtěli zamotat do hry o postup. K tomu ale potřebují alespoň jednoho ze tří silných soupeřů porazit. Sen dostal hned na úvod pořádnou trhlinu, když reprezentanti za hodinu a jednapadesát minut podlehli Nizozemcům 1:3. V sobotu hrají s domácími Bulhary a v neděli s bronzovým celkem posledního MS Německem.

Foto: cvf.cz

Čeští volejbalisté si zkomplikovali si boj o postup do play off ME.

Článek

Národní tým je citelně oslabený absencí Štokra a Konečného, trenér Zdeněk Šmejkal ale doufal, že by tím mohl být pro soupeře hůř čitelný. První set byl dlouho vyrovnaný, obě celkům se dařilo odpovídat na zisk bodů protivníka. Až po druhém technickém oddechovém čase se Nizozemci utrhli na stav 20:16, když se českému mužstvu vůbec nedařilo na příjmu a znatelný rozdíl byl v té chvíli i na účinnosti bloků.

Soupeř pak už náskok nepustil a nakonec proměnil druhý setbol, když v závěru těžil z razantnějšího servisu a hned v úvodním dějství si připsal celkem tři esa. Český problém na síti se ale zvětšoval, v druhém setu nebyl ani jeden blok úspěšný, naopak Nizozemci stavěli touto formou účinnou hráz českému útoku.

Hra národního mužstva se při malé rotaci rozsypala, devět chyb v této části hry je výmluvných.

Ve třetí části ale přišla absolutní proměna. Finger a s ním starší z bratrů Bartošových Adam zvedli český prapor. Najednou fungovaly i bloky, dařil se útok středem a reprezentanti se docela lehce dostali do vedení 19:13, za 28 minut třetí set získali a snížil stav zápasu na 1:2.

Ve čtvrtém už výkon zase začal kolísat a Češi prohrávali 9:13, při Janouchově servisu se ale podařilo snížit na rozdíl jediného bodu. Jenže Nizozemci si vzali oddechový čas a nadechli se k vítěznému ataku. Vrátili se k razantnějšímu servisu, mohli se opět spolehnout na lepší příjem a už nenechali nikoho na pochybách, že výhra bude jejich.

"Hledali jsme se, ale věřím, že to hodíme za hlavu a dokážeme v těch víkendových zápasech podat lepší výkon," řekl pro Radiožurnál trenér Zdeněk Šmejkal a trochu si posteskl, že k nervozitě čtvrté sady přispěli nepřesní rozhodčí. Zapisovatelé tam upřeli českému týmu bod. "Sedí jich tam dvanáct u počítačů a stejně nám ho nepřiznali. To jsem v kariéře nezažil, možná v Dřevěnicích," zlobil se Jakub Veselý.

Volejbalisté si opakovaně stěžovali na nečistě hrané míče Nizozemců, které sudí nepískali. "Nechceme to na to svalovat, ale ve vypjatých situacích a na takových akcích by se tyhle věci stávat neměly. Vždy to bylo ve stavu, kdy jsme byli se soupeřem fifty fifty a oni pak získali rozdílové dva body," řekl Šmejkal.

Mistrovství volejbalistů - skupina A v Sofii
Česko - Nizozemsko 1:3 (-21, -17, 20, -18)
Rozhodčí: Chaladay (Fr.), Rajkovič (Chorv.). Čas: 111 min. Diváci: 550.
Sestava a body ČR: Janouch 1, Baránek 5, Veselý 6, Finger 21, A. Bartoš 11, Král, libero Kryštof - Mach 7, Michálek 1. Trenér: Šmejkal.
Bulharsko - Německo 3:0 (20, 17, 20)
Tabulka:
1.Bulharsko1103:075:573
2.Nizozemsko1103:10:03
3.ČR1011:30:00
4.Německo1010:357:750

Reklama

Související témata: