Hlavní obsah

Skoty zařízl, pak prchl do kabiny. Legendy ragby i autorku Harryho Pottera sudí znechutil

Favorizované Australany měli na londýnském Twickenhamu na lopatě, senzační vítězství nad jedním z horkých aspirantů na zlato doslova na dosah, sen o postupu do semifinále MS se však skotským ragbistům v poslední minutě rozplynul jako pára nad hrncem. Svěřenci Verna Cottera drželi nad Klokany v závěru zápasu vedení 34:32, jenže pak přišel kontroverzní verdikt sudího Craiga Jouberta a následný trestný kop Bernarda Foleyho, jenž Austrálii po konečném vítězství 35:34 přece jen posunul mezi nejlepší čtyři celky turnaje.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Ragbisté Austrálie (ve žlutém) slaví postup do semifinále, zatímco rozhodčí Craig Joubert (vpravo) prchá ze hřiště.

Článek
Fotogalerie

Před zápasem málokdo pochyboval o tom, že by Austrálie v semifinále chyběla. Skotové se do play off protlačili na poslední chvíli vydřeným vítězstvím nad Samoou, Austrálie naopak suverénně ovládla skupinu A. Poradila si s domácí Anglií, neprostupnou obrannou hráz vystavěla proti Walesu (15:6) a ve čtvrtfinálovém duelu proti Skotsku byla jasným favoritem.

Jenže mladý výběr Skotska se na ni dobře připravil a před téměř 80 tisíci diváků předvedl parádní výkon. Po první půli dokonce vedl, a přestože Wallabies, jak se Australanům přezdívá, po změně stran stav otočili, Skotové nadále srdnatě bojovali. Kapitán Greig Laidlaw byl při trestných kopech téměř neomylný, šišatý míč trefoval do háčka zleva i zprava a ostrovní celek náskok soupeře ukrajoval.

Sedm minut před koncem navíc vyrobil hrubou chybu James Slipper, který místo spoluhráči doslova naservíroval balón Marku Bennettovi, který k obrovské euforii skotských fanoušků v klidu položil pětku. Po následném kopu Laidlawa vedli Skotové 34:32 a schylovalo se k velkému překvapení.

Pak ale přišla poslední minuta. Skotům se nevydařil aut a vzápětí se dopustili předhozu. Johnu Hardiemu vypadl míč z ruky a vpředu stojící Jon Welsh jej chytil do ruky. Rozhodčí nezaváhal ani na okamžik a nařídil pro Australany trestný kop za ofsajd. Podle opakovaných záběrů se však odražený míč od Hardieho dotkl ruky napadajícího protihráče Nicka Phippse. Welsh tak podle všeho mohl hrát, v ofsajdu nebyl a rozhodčí měl nařídit pouze mlýn pro Austrálii za zmiňovaný předhoz. Jenže Joubert byl nekompromisní a Foley z trestného kopu půl minuty před koncem překlopil výsledek na stranu Australanů.

Joubert už by neměl pískat

Ragby je sport gentlemanů a Skotové tak Joubertovi na hřišti po vynesení verdiktu ani po skončení duelu nespílali. Co je však rozčílilo, bylo chování arbitra, který ihned po závěrečném hvizdu za ohlušujícího pískotu zaplněných ochozů prchl bez podání rukou do kabiny. "Neměl jsem šanci si to s ním vysvětlit, protože okamžitě zmizel do šatny," řekl frustrovaný Greig Laidlaw. Žádné servítky si naopak s jihoafrickým rozhodčím nebraly bývalé hvězdy světového ragby.

Legendární skotský zadák Gavin Hastings označil "útěk Jouberta do kabiny" za nejhorší věc, kterou v ragby viděl. "Ostudné rozhodnutí! Až Craiga Jouberta uvidím, řeknu mu, jak jsem stále znechucený," čílil se Hastings. "On nebyl schopen se hráčům podívat do tváře, tohle se v ragby nedělá, to není duch ragby. Joubert by už neměl nikdy pískat na mezinárodní scéně," doplnil naštvaně.

„Jsem frustrovaný. Požaduji od světové unie vysvětlení," řekl zase anglický světový šampión z roku 2003 Matt Dawson.

Čtvrtfinále mezi Skotskem a Austrálií si nenechaly ujít ani hvězdy ze světa šoubyznysu a výkon evropského týmu je nadchl. "Postup měl být náš. Skotský tým byl neuvěřitelný. Byl úžasný, můžeme být na chlapce pyšní," tweetovala například britská spisovatelka žijící v Edinburghu Joanne Kathleen Rowlingová, autorka knih o čarodějnickém učni Harrym Potterovi.

Přes sympatický nedělní výkon Skotové na šampionátu končí. Dál jde Austrálie, která se v boji o finále střetne v neděli s Argentinou. Již v sobotu se v semifinále utkají Nový Zéland a Jihoafrická republika.

Reklama

Související témata: