Hlavní obsah

Potopil Skoty, rázem je na pranýři. Nespravedlivé! zastal se sudího kouč Australanů

Londýn

Rozhodčí Craig Joubert je v současnosti pod ostrou palbou kritiky ragbyového světa. Jeho kontroverzní rozhodnutí, které učinil v samém závěru čtvrtfinále MS mezi Skotskem a Austrálií, stálo ostrovní celek postup. Jihoafrický sudí je od té doby grilován ze všech stran, přesto jednoho zastánce našel. Je jím kouč vítězných Australanů Michael Cheika.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Trenér autsralských ragbistů Michael Cheika.

Článek
Fotogalerie

Skotové vedli těsně před koncem nad favorizovanými Wallabies 34:32. Schylovalo se k velkému překvapení, pak ale přišla poslední minuta, která sny svěřenců Verna Cottera zcela rozprášila. Za údajný ofsajd Jona Welshe nařídil Joubert pro Australany trestný kop a Bernard Foley přesnou trefou obrátil skóre ve prospěch Klokanů.

Skoty jeho verdikt hodně vytočil, po závěrečném hvizdu však ani neměli prostor si inkriminovanou situaci s rozhodčím vysvětlit. Joubert totiž utekl do kabiny, což pobouřilo i řadu legend tohoto sportu. Bývalý skvělý zadák Skotska Gavin Hastings označil jeho chování za odporné a nejhorší věc, kterou za dlouhou dobu v ragby viděl. Někdejší kapitán Skotska Andrew Nicol jej nazval zbabělcem. Servítky si nebral ani anglický světový šampión z roku 2003 Matt Dawson, podle něhož by Joubert už neměl nikdy pískat.

"S rozhodčím jsem ještě nemluvil. Chyby rozhodčích se stávají, je to těžká práce. Chtěl bych říct, že výkony sudích na tomto šampionátu byly na neobyčejně vysoké úrovni. Přezkoumáme celou situaci včetně Joubertova odchodu ze hřiště a pak vyvodíme závěr. Třeba spěchal na toaletu, kdo ví?" řekl šéf World Rugby Brett Gosper.

Cheika soucítí s Joubertem

Řídící orgán pak v pondělí vydal prohlášení, v němž potvrdil, že jihoafrický arbitr chyboval. Protože se míče ještě dotkl Australan Nick Phipps, měl být místo trestného kopu nařízen mlýn ve prospěch Australanů za předchozí předhoz. Zároveň rozhodl, že Joubert nebude řídit žádné ze semifinálových utkání.

Joubert, jenž řídil finálový duel mezi Novým Zélandem a Francií před čtyřmi lety v Aucklandu, je na pranýři. Skotští fanoušci mu nemohou přijít na jméno, přesto se jedna osoba za něj postavila. "Soucítím s Craigem Joubertem. Je to tak nespravedlivé, jak se s ním nyní 'zachází'. Jeho kolegové (sudí) ho měli podpořit. Myslím si, že je to velmi dobrý rozhodčí," citoval britský deník Daily Mail trenéra Austrálie Michaela Cheiku.

V podobném duchu se vyjádřil i bývalý kapitán Jihoafrické republiky Bobby Skinstad, který řekl, že reakce na sporné rozhodnutí jeho krajana byla "neúměrně nafouknutá".

Reklama

Související témata: