Hlavní obsah

Salčákovou přivedla do Francie touha být nablízku příteli

Martin KézrPrávo

Teprve ve 28 letech poprvé zkusila házenkářské angažmá v cizině. Kristýna Salčáková na rovinu říká, že do francouzského Truchtersheimu odešla hlavně kvůli příteli. Ondřej Míka totiž hraje za Štrasburk a pár českých reprezentantů tak může být konečně spolu.

Foto: Wipf/chf.cz Alex, ČTK

Kristýna Salčáková (uprostřed) a Iryna Stelmachová z Ukrajiny (vpravo) v kvalifikačním duelu o postup na ME.

Článek

Takže vás do Francie přivedla spíš láska?

Byla to jediná možnost, jak být nablízku příteli. Tři roky jsme měli vztah na dálku, to mi přišlo dlouho. Přijela jsem v létě do Truchtersheimu na testy, uspěla a podali jsme si ruce. Nic jiného v cizině jsem nehledala, byla jsem domluvená s Olomoucí.

Jak házenkářské soužití doma klape?

Poprvé bydlíme spolu, takže to je velká změna, ale zatím vše v pohodě. Jsem opravdu spokojená, žijeme přímo v centru Štrasburku, pár minut pěšky od katedrály. Na tréninky a zápasy dojíždím deset minut autem a líbí se mi i ten klidnější životní styl. Francouzi na nic nespěchají a hlavně pro mě byla příjemným překvapením vysoká úroveň třetí ligy.

Nečekala jste to?

Šla jsem do týmu, který má ambice postoupit do druhé ligy, a zatím skutečně vedeme tabulku, takže máme správně našlápnuto. Myslela jsem, že už se nebudu učit nic nového, ale poznávám tam jiný styl hry než v Česku, rychlejší a tvrdší. I tréninky tam mají dost výživné, opravdu je to někde na úrovni naší interligy.

Ještě něco vás překvapilo?

Asi to, že na každý náš domácí zápas chodí plná hala, přes pět stovek diváků. Je pěkné na vlastní kůži zažívat popularitu házené ve Francii a cítit, jak si tam lidé váží hráček. Zase objevuju nové věci.

Jak jste si zvykala v novém prostředí?

Chodím do školy na francouzštinu. Předtím jsem znala jen základy, co jsem se sama naučila, teď chodím čtyřikrát týdně na jazykový kurz a baví mě to. Už docela jejich řeči rozumím, nedokážu ještě úplně reagovat, ale vím, co po mně trenér chce.

Uživíte se tam házenou?

Profesionální smlouvu mají Chorvatka a Černohorka, které obě hrávaly interligu za Michalovce, takže mluví slovensky. Já mám poloprofesionální kontrakt s tím, že bych tam měla začít dělat s mládeží. To jsem zkoušela už v regionálním centru v Olomouci a ráda bych u toho zůstala, taky proto si dálkově dokončuju áčkovou trenérskou licenci.

Reklama