Hlavní obsah

Výborná defenziva, liboval si děčínský kouč Budínský po jasné výhře nad Prostějovem

Děčín

Basketbalisté Děčína si v repríze loňského semifinále Kooperativa NBL nečekaně snadným způsobem poradili s Prostějovem. Naznačili tak, že jejich druhé místo z minulého ročníku nejvyšší soutěže nebylo náhodné a že hodlají znovu usilovat o špičkové postavení v lize. „Rozhodl už raketový start,“ shrnul děčínský trenér Pavel Budínský v rozhovoru pro Sport.cz vítězný duel.

Foto: Josef Pešout, Sport.cz

Děčínský trenér Pavel Budínský.

Článek

Jak hodnotíte jasné vítězství nad Prostějovem 74:51? Nízký počet inkasovaných bodů svědčí o výjimečné kvalitě obranné činnosti.

Pro nás bylo motivující, že jsme den předtím měli možnost vidět Prostějov při jeho zápase v Ústí nad Labem. Tam nastříleli 93 bodů a předvedli svůj útočný potenciál. Prostějov má pokaždé nejvyšší ambice, ale tentokrát jsme proti nim zvolili účinnou taktiku. Hráči dobře stříleli a v obranné fázi musím vyzdvihnout celý tým i jednotlivce. Podařilo se nám ubránit individuality i kolektivní snahu soupeře.

Je těžké přinutit hráče, které domácí publikum žene do ofenzivy, k plnění defenzivních úkolů?

Každopádně nám vyšel raketový start. Vedli jsme si až překvapivě výborným stylem a za osm minut svítilo na ukazateli skóre 20:2. To se málokdy vidí v soubojích předních celků tabulky. Takový vývoj dodal hráčům sebedůvěru, u soupeře byla znát frustrace. Ale v basketbale neplatí, že když vyhrajete první čtvrtinu 20:4, tak zápas může skončit 80:16. Na této úrovni to je nemyslitelné. Postupně jsme prostřídali sestavu a dostalo se i na náhradníky, kteří nemají tolik odehráno, aby dokázali, jak se umí pohybovat v podobných situacích a zápasech se zvučnými soupeři. Výborná defenziva by měla být i odrazovým můstkem i pro lepší ofenzivu.

Jaká je situace v děčínském basketbalovém klubu v úvodu rozbíhající se sezóny?

Vstoupili jsme do ní se stejnou filozofií, stejným kádrem a novinkou je, že jsme omladili na některých pozicích. Vyměnili jsme rozehrávače Tuckera za Šišku z Brna. Zbývající noví hráči nemají zkušenosti s nejvyšší soutěží. Jsme rádi, že jsme našli titulárního partnera a jmenujeme se BK Armex Děčín. Dává nám to jistotu pro další činnost. Protože i v dobách, kdy existovaly ekonomické problémy ve firmách, to nebylo růžové ani v Děčíně. A teď mám dobrý pocit, že můžeme pokračovat v práci.

Povedl se vám přechod z přípravného období do „ostrých" zápasů v Kooperativa NBL?

Absolvovali jsme skvělou přípravu se znamenitými soupeři. Díky tomu, že jsme byli loni druzí v lize, jsme se mohli utkat se špičkovými zahraničními celky v polské Wroclavi, v Německu. To jsem považoval za velmi přínosný program. Menší kaňkou ale jsou zranění dvou hráčů na křídlech - Bažant je po operaci kolena a Bosák laboruje se zánětem achillovky.

Jak se je snažíte nahradit?

Mladí hráči, kteří naskočili místo nich, se statečně perou se svojí příležitostí. Kluci z nižších soutěží vnímají, v jaké intenzitě a silovém pojetí se liga hraje.

Reklama

Související témata: